Povestea casei incremenite in timp dintr-un sat transilvanean (Galerie foto)

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 07:36
22300 citiri
Povestea casei incremenite in timp dintr-un sat transilvanean (Galerie foto)
Foto: Arhiva personala

Timpul pare ca s-a oprit pentru casa construita de familia Schneider in urma cu 85 de ani intr-un sat din Transilvania.

Mobila, confectionata in mare parte de sas, si o sumedenie de alte marturii ale gospodariei de altadata compun un decor desprins din amintirile cu bunici, pastrat cu grija de o familie de medieseni.

"Un sat pe Valea Hartibaciului. Zlagna. In trecut populatia era preponderent saseasca. Acum in sat mai este doar o singura persoana de etnie germana. Casa a fost construita in anul 1929 de catre familia Schneider.

El era mester tamplar, rotar, iar la parterul casei avea atelierul de tamplarie. Ea a fost moasa satului, absolventa in jurul anului 1920 a scolii de moase de la Sibiu", ne-a povestit Luminita Preda.

La fel ca cei mai multi sasi din Romania, urmasii sotilor Schneider au plecat mai apoi in Germania. Casa a fost cumparata de actualii proprietari cu mai bine de 20 de ani in urma.

"Familia Schneider a avut o singura fata, casatorita tot cu un tamplar, care a preluat atelierul si meseria socrului sau.

Acestia au trei baieti, care au emigrat in Germania pana in anul 1990. Doamna a ramas vaduva in anul 1986, iar in anul 1990 a emigrat si ea in Germania. Mai traieste si are peste 90 de ani. De la ea am cumparat noi casa in anul 1991", a continuat Luminita Preda.

Construita din caramida tiganeasca, lipita cu argila, cu tencuiala exterioara din nisip cu var, casa are un corp principal cu trei camere mari si inca un grup de anexe cu bucatarie de vara, sopron si grajd.

O sura enorma, dar si cotete de gaini si iepuri au fost demolate de noii proprietari, fiind extinsa astfel suprafata curtii. S-au impus apoi multe alte lucrari.

"Am refacut exteriorul, acoperisul, imprejmuirile, am zugravit interiorul. In general, am pastrat tonul si stilul rustic, dar materialele folosite au fost diverse, nu doar dintre cele traditionale", a precizat Luminita Preda.

In continuare, mai este necesara reconditionarea geamurilor si a obloanelor, activitati anevoioase in micul sat aflat la 20 de kilometri de Agnita.

"Gasesti greu oameni pe care sa ii folosesti la munca. Cred ca asta e o problema generala la sate. Trebuie sa duci echipa de la oras, ceea ce e destul de complicat cu transportul, cazarea", a explicat proprietara.

In general, lucrarile au fost facute in masura in care au gasit oameni in sat sau dispusi sa se deplaseze acolo din oras ori din imprejurimi.

Tamplarie cu suflet si pastrarea vie a amintirii

Mare parte din mobilier a fost confectionata de Schneider, iar mai apoi de ginerele sau.

"Mobila crem cu vernil din poze e facuta de ei. Noi am mai adus mobilier in casa, dar tot taranesc si rustic. Mobila e din lemn de brad, constand in dulapuri, dulap cu vitrine - blidar, dulap gen etajera care se numeste 'kredenz', scaune cu spatar.

Am pastrat toate obiectele pe care le-am gasit in casa cand am cumparat-o, inclusiv covoare tesute, cusaturi, dantele, unelte, farfurii, cani", ne-a mai spus Luminita Preda.

Satul Zlagna, intalnirea cu secolul XV si tendinte spre modernitate

In peisajul dominat de imaginea bisericii evanghelice de secol XV, satul pare el insusi incremenit in timp.

Aflam despre Zlagna ca "nu are retea de apa, canalizare, gaze. Fiecare casa are fantana, incalzirea se asigura cu lemne. In ultimul timp oamenii si-au montat hidrofoare, au facut fose septice, au facut bai, deci a sporit putin gradul de confort".

In plus, in sat nu este semnal de telefonie mobila, in schimb oamenii au televiziune prin satelit.

"Multi ani dupa 1991, cand am cumparat casa, in sat era un singur telefon fix, 'la postasu', un singur post de televiziune, TVR1, nu era niciun televizor color, nimeni nu avea baie. Abia dupa 2000 au inceput sa apara antenele, telefoanele, bai, hidrofoare", rememoreaza Luminita Preda.

Zlagna are mai putin de 200 de locuitori. Sunt in general oameni din Medias, Agnita sau Sibiu care au cumparat casele dupa plecarea sasilor, initial ca locuinte de vacanta, si care s-au mutat in sat dupa ce au iesit la pensie.

In scoala renovata, cu bai moderne, se desfasoara orele pentru clasele I-IV intr-o singura incapere. Pe vremuri avea clasele I-VIII, insa acum cei noua sau zece elevi inscrisi merg in comuna Barghis pentru gimnaziu.

Evenimente in sura cu paie

La Zlagna are loc in fiecare an o tabara de pictura si in iulie a fost organizat aici chiar un "brunch".

In plus, de anul acesta s-a inceput si transformarea unei case in pensiune, iar primaria din Barghis a inceput construirea unui camin cultural.

"Vara, multumita unei familii de profesori de limba romana, se organizeaza o tabara de pictura care se numeste 'Vara a firii' si a fost deja editia a-III-a.

Participa pictori din Medias, Blaj, Aiud, Sibiu si elevi atrasi de pictura si poezie. Acestia sunt cazati in sat, la familii. Dureaza o saptamana, iar in ultima zi se organizeaza un vernisaj de pictura cu vanzare", a detaliat Luminita Preda.

De asemenea, la "brunch" au participat aproximativ 200 de persoane, dintre care foarte multi straini: nemti, olandezi, elvetieni, englezi.

"Amatorii urmaresc calendarul 'brunch'-urilor si merg in numar mare. Acestea se organizeaza in satele sasesti, cu mancare specifica, taraneasca, gatita de femeile din sat.

La Zlagna s-a tinut intr-o curte foarte mare, cu sura cu paie, cu livada. Oamenii sunt foarte atrasi de rustic, de aerul curat, au mancat in sura, in livada, au vizitat biserica evanghelica din sat, la scoala a fost atelier de pictura pentru copii", ne-a povestit Luminita Preda.

Foto: Arhiva personala Luminita Preda

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#casa Zlagna, #casa traditionala, #casa saseasca , #casa tara