Cat mai costa o casa de vacanta in Bulgaria, Grecia sau... Dubai

Duminica, 13 Martie 2011, ora 23:16
22815 citiri
Cat mai costa o casa de vacanta in Bulgaria, Grecia sau... Dubai
Foto: Arhiva

In ultima perioada, pretul caselor de vacanta din tara noastra a scazut la jumatate. Astfel, am ajuns la o situatie normala, preturile fiind comparabile cu cele din Bulgaria sau Spania, din Grecia, Turcia sau chiar din Emirate.

O casa de vacanta in Bulgaria pare o investitie buna si tenteaza, fiind aproape. Nici Turcia nu este foarte departe, iar aici preturile sunt uneori chiar si mai mici decat in Bulgaria.

Dreptul de proprietate si dreptul de a construi

In plus, turcii iti pot vinde casa cu terenul de sub ea, cu tot. Reglementarile bulgare nu permit instrainarea terenurilor. Cumparand casa, primesti si ceea ce numesc ei "dreptul de a construi".

Este greu de inteles cu ce drept mai ramane proprietarul, daca respectiva constructie se darama dupa un cutremur, o inundatie sau pentru simplul motiv ca vrea sa construiasca altceva in loc.

In plus, nu investeste nimeni doar de dragul de a avea o vila undeva. Fiecare isi face calculele privind randamentul investitiei, respectiv cresterea valorii ei in timp. Este putin probabil ca valoarea va exploda, in situatia cand ai vila, dar terenul de sub ea nu-ti apartine.

Pe de alta parte, ofertele sunt tentante. O locuinta tip apartament, la Balcic sau in zona Varna, se ofera la 950 euro/mp. La Albena, agentiile imobiliare ofera o vila de 132 mp, cu 3 dormitoare, living, bucatarie, camari si 2 bai, la pretul de 75.000 de euro. Tot acolo, pretul a doua camere cu tot confortul intr-o cladire estivala se situeaza in jurul a 35.000 euro.

In Turcia, preturile sunt si mai atractive

Turcia nu pune nicio conditie, cu privire la vanzarea terenului aferent casei si, in plus, preturile sunt adesea mai mici. Dezavantajul este transportul, respectiv distanta.

In minunata statiune Kusadasi, se poate cumpara o locuinta de vacanta de 70 mp, situata intr-un ansamblu rezidential, la numai 30.000 de euro.

Asemenea locuinte din statiunea Kusadasi sunt dotate cu toate utilitatile, inclusiv aer conditionat si cablu internet-tv. De cele mai multe ori, ele au si o piscina, comuna pentru toti locatarii imobilului, sau pentru locatarii unui ansamblu de imobile, mai mici.

Oferta este mare in acest an. Se ofera locuinte de vacanta pe intreg litoralul turcesc, dar si in insulele din apropiere. Sejurul pe o insula da vacantei un accent romantic, cu atat mai atractiv, cu cat preturile sunt adesea mai scazute pe insule decat pe continent.

Cine are rabdare sa caute poate gasi un proprietar stramtorat gata sa vanda o mica locuinta chiar si sub 25.000 euro.

Grecia, privita ca oportunitate

In Grecia, pretul caselor de vacanta a scazut mult. Proprietarii, alarmati de situatia interna, doresc sa scape de proprietatile imobiliare, orientandu-se spre alte domenii, sau incercand sa investeasca tot in imobiliare, dar in alte tari, mai stabile.

Se poate negocia o locuinta de vacanta modesta chiar si sub 20.000 euro, in functie de amplasament. Totusi, in zonele cele mai solicitate de turisti, preturile se tin inca relativ tari.

Astfel, in insula Corfu, o casa traditionala de 80 mp se ofera cu 55.000 euro. In pret este inclus si terenul de 320 mp, care, conform legislatiei grecesti, poate fi instrainat.

In insula Thassos, un adevarat paradis al vacantelor, se poate cumpara o locuinta intr-un imobil, o casa de vacanta sau un teren sub preturile de la Sinaia sau de pe litoralul nostru. Pe un teren achizitionat, se poate construi la preturi situate in jur de 900 euro/m.

Spania, o destinatie de vis

Spania este mai scumpa sub aspect imobiliar, dar si atractiile turistice sunt pe masura. In renumita zona Costa del Sol, o vila standard de doua camere, cu un total de cca 80 mp, cu toate utilitatile si cu terenul aferent se poate negocia sub 90.000 euro.

Spaniolii tin mult la intretinerea spatiilor verzi. De aceea, pentru strainii care detin proprietati, dar nu le viziteaza decat in anumite perioade se poate contracta, cu o societate de profil, intretinerea gradinii sau livezii aferente.

In zonele Malaga, Cartagena, Valencia, statiunile se insira snur de-a lungul plajelor, iar pretul este determinat nu numai de confort, ci, mai ales, de peisaj si de facilitatile privind accesul la plaja: distante, servicii, atractii turistice.

O casa de vacanta in zona Malaga poate fi achizitionata incepand cu 70.000 euro si mergand chiar si la 500.000 sau mai mult. Este de remarcat tendinta de crestere a preturilor imobilare in aceasta zona, amanunt foarte interesant pentru investitori.

Destinatii de vis sunt multe. Bani sa avem

Sub aspect turistic, peisajul portughez nu este cu nimic mai prejos decat cel spaniol, dar preturile locuintelor de vacanta sunt mai convenabile. Se pot negocia case de 2 camere, cu terenul aferent si garaj, chiar si sub 65.000 euro.

O destinatie neasteptata si plina de farmec exotic este Dubaiul. Preturile apartamentelor nu se situeaza la nivele tocmai scazute, dar impozitele sunt mult inferioare celor din Europa. In plus, in cazul inchirierii, proprietarul nu datoreaza niciun fel de impozite sau taxe catre stat.

Atractia acestei destinatii este clima: vara permanenta, plaje superbe, posibilitatea de a te bronza tot anul. Dezavantajul sta in distanta, care poate fi parcursa numai cu avionul.

O intrebare cheie: merita efortul?

Pentru cine isi pune intrebari privind eficienta unei investitii intr-o casa de vacanta, un simplu calcul arata ca investita se recupereaza greu, daca ne punem in minte sa contam numai pe contravaloarea sejururilor, comparata cu serviciile agentiilor de turism.

Ratiunea unei astfel de investitii se masoara, ca oricare alta, prin eficienta in timp. Nici nu mai conteaza contravaloarea sejururilor, daca valoarea investiei se dubleaza - sa zicem - in zece ani.

Daca insa, dimpotriva, valorile imobiliare scad, atunci, oricum am calcula, investitia ramane un esec.

Daca valoarea ramane constanta, faptul ca nu se recupereaza din costurile sejururilor efectuate face ca, si in acest caz, tot esec s-o socotim. Noi nu o vom recupera niciodata. Poate urmasii nostri, in timp.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#imobiliare, #case vacanta, #imobiliare Bulgaria Grecia, #investitii imobiliare , #casa vacanta