Cat costa chiriile in capitalele europene?

Miercuri, 18 August 2010, ora 12:40
10575 citiri
Cat costa chiriile in capitalele europene?
Foto: Thomsonpropertieskc

Piata chiriilor pentru locuinte din Bucuresti a suferit, la randul sau, de pe urma scaderii pietei imobiliare per ansamblu, insa nivelul acestora este, in continuare, poate putin prea mare pentru posibilitatile materiale ale romanilor, mai ales in conditiile reducerii salariilor si a majorarii TVA.

Situatia, insa, poate fi chiar mai proasta, pentru chiriasi, in alte capitale din Europa, unde preturile sunt foarte mari, raportat la salariile de acolo, iar conditiile pot fi mult mai proaste.

Nivelul chiriilor din Bucuresti a inregistrat o scadere usoara in ultimele doua luni de vara, garsonierele ajungand, de exemplu, chiar la 200 de euro pe luna, in conditiile unei locuinte renovate si mobilate.

Astfel, puteti sa inchiriati o garsoniera in Drumul Taberei, in zona pietei Moghioros, mobilata, la pretul de 200 de euro, sau una in zona Favorit, utilata modern, confort I, la 250 de euro, potrivit site-ului AnunturiParticulari.ro.

Pentru garsoniere foarte mici, de 20 - 30 de metri patrati, confort 2, in zonele marginase ale Bucurestiului, chiria scade la 100 - 150 de euro.

In capitalele din tarile vecine, nivelul chiriilor poate fi extrem de variat. Sofia, capitala Bulgariei, de exemplu, are oferte mai bune decat in Bucuresti, daca luam in considerare raportul calitate - pret.

Astfel, un apartament cu doua camere, de 80 de metri patrati, dotat cu aer conditionat si televizor cu ecran plat, poate fi inchiriat contra sumei de 250 de euro pe luna. De asemenea, o garsoniera de 65 de metri patrati, aflata intr-o locatie buna, in apropierea unui centru comercial, costa tot 250 de euro, potrivit site-ului de imobiliare BalkanProperties.bg.

La polul opus, un apartament de 240 de metri patrati, renovat, aflat in centrul capitalei bulgare, ajunge la un pret de 1.900 de euro/luna.

Desi preturile chiriilor sunt mai bune in Sofia, trebuie luat in calcul si faptul ca salariul mediu net al bulgarilor este mai scazut decat in Romania. Potrivit Invest Bulgaria, site dedicat investitorilor straini care doresc sa plaseze bani in aceasta tara, salariul mediu net este de 250 de euro, in timp ce, in Romania, salariul mediu net este de 1.422 de lei, aproximativ 330 de euro, potrivit Institutului National de Statistica.

Paris - bani multi, conditii mizere

Daca aveati de gand se plecati in Franta pentru a va gasi un loc de munca, trebuie sa luati in considerare de la inceput unde veti locui. In capitala franceza, intr-o locatie destul de periferica, o camera de 10 metri patrati, unde veti fi nevoit sa impartiti toaleta cu alte doua camere, are o chirie de 300 de euro pe luna.

De altfel, chiriile pentru astfel de locuinte, cu dimensiuni intre 9 si 15 metri patrati, cu baie si bucatarii comune, ajung chiar si la 450 - 500 de euro pe luna, in functie de locatie.

Pentru o locuinta cat de cat decenta, adica o garsoniera de 30 - 40 de metri patrati, cu baie si bucatarie, la periferia orasului, veti scoate din buzunar intre 650 si 1.000 de euro, potrivit site-ului de oferte imobiliare SeLoger.com. O astfel de locuinta, cu vedere spre Arcul de Triumf, costa 2.600 de euro pe luna, iar garantia pe care trebuie sa o depuneti pentru a incheia contractul se ridica la 7.600 de euro.

Pentru doua camere de pana in 40 de metri patrati, preturile sunt cuprinse intre 550 si 850 de euro/luna, iar pentru un apartament de doua camere de 60 - 70 de metri patrati, pretul se ridica la 1.000 - 2.300 de euro/luna, multe camere nefiind si mobilate.

Pe de alta parte, salariul mediu net al unui parizian este 52.700 de euro pe an (4.931 euro/an), peste media salariilor nete din Franta, care se ridica la 46.700 de euro pe an (3.891 euro/luna), potrivit datelor Institutului National de Statistica si Studii Economice francez.

In Londra, chiriile pentru o garsoniera incep de la 750 de lire sterline (900 de euro) si pot ajunge la peste 2.500 de lire sterline pe luna (3.000 de euro), potrivit site-ului de imobiliare Foxtons.

Cu toate acestea salariile britanicilor sunt mult mai scazute decat ale francezilor, de 1.950 de lire sterline pe luna (aproximativ 2.350 de euro), conform Biroului National de Statistica.

Preturi astronomice in Praga

In tarile mai apropiate de Romania, situatia devine mult mai familiara noua. Astfel, in Budapesta, de exemplu, preturile incep la 180 de euro pentru o garsoniera de 37 de metri patrati, cu acces usor la mijloacele de transport in comun, si ajung la 850 - 900 de euro pentru un apartament cu doua dormitoare, renovat si complet utilat, potrivit Budapestrent.com.

In plus, salariul mediu net in Ungaria nu este cu mult mai ridicat decat cel din Romania, ajungand la aproximativ 470 de euro/luna, potrivit Budapest.com, site-ul oficial al capitalei maghiare.

In schimb, Praga se poate lauda atat cu salarii mult mai mari, cat si cu preturi la chirii pe masura. La un castig salarial mediu lunar de 926 de euro, potrivit Czech News Agency, chiriile incep de la 590 de euro pe luna, pentru o garsoniera nemobilata, in centrul orasului, potrivit Prague Real Estate.

De altfel, nici pentru apartamente nemobilate aflate la periferia Capitalei Republicii Cehe preturile nu coboara sub 350 - 400 de euro pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#chirii Bucuresti, #chirii Praga, #chirii Paris, #chirie Budapesta , #chirie