Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Chirii de la 34 de lei pentru locuintele ANL

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 20:36
29542 citiri
Chirii de la 34 de lei pentru locuintele ANL
Foto: Arhiva

Un numar de 292 de locuinte ANL au fost inchiriate in 2012 in Capitala, prin programul "Locuinte pentru tineri", toate in Sectorul 3, chiriile pornind de la 34 lei pentru o garsoniera si 59 lei pentru un apartament de 2 camere, sume si de zece ori mai mici fata de preturile cerute pe piata libera.

Potrivit informatiilor transmise de reprezentantii Primariei Sectorului 3 la solicitarea Agentiei NewsIn, chiriile percepute sunt in functie de suprafata locuibila. Astfel, chiria lunara pentru o garsoniera variaza de la 34 de lei pana la 225 de lei, in timp ce pentru un apartament de doua camere aceasta porneste de la 59 de lei pana la 323 de lei.

In ceea ce priveste celelalte sectoare, Primaria Sectorului 1 nu are in administrare locuinte ANL construite prin programul "Locuinte pentru tineri", iar la Primaria Sectorului 2 nu au fost incheiate in acest an contracte de inchiriere.

Reprezentantii Primariei Sectorului 2 au declarat pentru NewsIn ca, pentru locuintele deja inchiriate, chiriile lunare percepute pentru o garsoniera sunt de 66,24 lei, iar pentru un apartament cu doua camere sunt de 91,15 lei.

La sectorul 4, programul de repartizare a locuintelor ANL pentru tineri nu poate continua in acest an, deoarece blocul care urmeaza a fi alocat, situat in cartierul Tonitza, nu este inca finalizat. Reprezentantii Primariei Sectorului 4 au declarat ca, pentru garsoniere, chiriile percepute nu depasesc 70 de lei/luna, iar pentru doua camere 100 lei/luna (in functie de suprafata utila). Anul trecut, au fost distribuite, spre inchiriere, un numar de 48 de locuinte in Cartierul Tonitza (Soseaua Vitan Barzesti). Perioada de inchiriere este de 5 ani, iar dupa expirare prelungirea se face pe 1 an, iar pentru persoanele care au depasit 35 de ani se recalculeaza chiria.

Daca in sectorul 5, nu exista in prezent nicio locuinta construita de Agentia Nationala pentru Locuinte prin programul "Locuinte pentru tineri", in sectorul 6, Directia de Administrare a Fondului Locativ administreaza un numar de 1.680 de apartamente, toate fiind inchiriate (din 2005 un numar de 1.181 de locuinte in zona A si din 2009 alte 499 de locuinte in zona C). Chiriile sunt cuprinse intre 65 - 196 lei/luna pentru o garsoniera, 88 - 270 lei/luna pentru un apartament de doua camere si 116 - 395 lei/luna pentru un apartament de trei camere, in functie de suprafata locuibila/varsta/zona.

Chiriile sunt cuprinse intre 34 de lei si 790 de lei

Analizand datele prezentate mai sus, rezulta ca cea mai ieftina chirie pentru o garsoniera ANL este de 34 de lei/luna, pentru un apartament de doua camere 59 de lei/luna, iar pentru trei camere 116 lei/luna. Comparativ cu locuintele scoase la inchiriat pe piata libera in Capitala, cei care reusesc sa le fie aprobate dosarele in programul "Locuinte pentru tineri", incadrandu-se in criteriile solicitate, se pot considera norocosi.

Astfel, potrivit datelor transmise pentru NewsIn de Daniel Crainic, reprezentantul portalului imobiliare.ro, cea mai mica chirie in Bucuresti in cazul unei garsoniere este de 360 de lei (zona Titan Barajul Bistritei), pentru un apartament de doua camere este de 730 de lei (Salaj), iar pentru un apartament de trei camere 790 de lei (Berceni).

Programul "Locuinte pentru tineri" al ANL se adreseaza persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii, care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera. Blocurile au 3 - 4 etaje si sunt impartite in garsoniere si apartamente cu 2 sau 3 camere, fiind construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte de catre consiliile locale

Investitiile privind constructia de locuinte in regim de inchiriere sunt finantate de la bugetul de stat si/sau bugete locale, precum si din credite interne/externe si din alte surse legal constituite. Dupa finalizare, Agentia Nationala pentru Locuinte preda locuintele primariilor, urmand ca acestea sa le repartizeze tinerilor care indeplinesc conditiile pentru a putea primi o casa.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#chirii locuinte ANL, #chirii Bucuresti, #inchiriere garsoniere Bucuresti , #chirie
Comentarii