Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce este nou in Prima Casa?

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 12:11
3370 citiri
Ce este nou in Prima Casa?
Foto: Itlet

Noua varianta a programului Prima Casa ar putea da un suflu nou dezvoltatorilor imobiliari sau, dimpotriva, ar putea conduce la diminuarea afacerilor acestora in continuare.

Guvernul ar putea aproba, miercuri, noile norme de aplicare pentru cea de-a doua etapa a programului Prima Casa, schimbarile majore fiind, in principal, la nivelul sumelor garantate de stat.

Astfel, potrivit ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, valoarea imprumutului pentru achizitia unei locuinte, garantat de stat, se va ridica la 70.000 de euro, in cazul apartamentelor sau caselor noi.

Acest lucru ar putea reprezenta o veste buna pentru dezvoltatori si constructori, care s-au plans, anul trecut, de faptul ca plafonul este prea scazut si nu incurajeaza deloc domeniul imobiliar, avand in vedere ca foarte putine locuinte noi se incadreaza, din punctul de vedere al preturilor, in aceasta suma.

Pe de alta parte, este vizibil faptul ca romanii nu au bani, stirile despre scaderile de salarii si majorarea somajului inundand presa in fiecare zi. Luand in considerare si pretul mai mare al intretinerii in cadrul ansamblurilor rezidentiale noi, cei care, totusi, isi permit sa cumpere o locuinta, s-ar putea orienta, in continuare, spre cele vechi.

In plus, asa cum, dupa anuntarea plafonului de 60.000 de euro, in prima etapa a programului, dezvoltatorii au facut eforturi sa reduca preturile, pentru a ajunge cat mai aproape de aceasta suma, in acelasi mod, cu siguranta, ne putem astepta, acum, la o usoara scumpire, pentru a se ajunge la 70.000 de euro si peste.

De altfel, pentru locuintele vechi, plafonul ramane la 60.000 de euro, ceea ce inseamna ca, daca piata urmeaza un curs logic, nu vor exista schimbari semnificative de preturi pe acest segment.

In schimb, daca se aproba, Guvernul ar putea garanta sume de 75.000 de euro pentru mai multe persoane care se asociaza in vederea construirii unui imobil cu mai multe locuinte.

"Asocierea se practica si pe vremea lui Ceausescu", a declarat, pentru Ziare.com, omul de afaceri Marius Ciurchea, ce detine proiecte imobiliare in Cluj-Napoca. "Orice idee care ar sprijini domeniul este buna, dar ar putea incuraja munca la negru", a adaugat Ciurchea.

Fondator al Bancii Transilvania, Ciurchea este de parere ca bancile "au facut pasi mari" in privinta creditarii, desi, in prezent, sunt mult mai selective in alegerea clientilor.

"Oamenii sunt foarte speriati, iar legea vine cam tarziu. Daca s-ar fi dat la inceputul anului trecut, ar fi fost altceva", a spus omul de afaceri clujean. "Bancile o sa incerce sa dea mai multe credite, avand in vedere ca au crescut si anul trecut. Ceva trebuie sa faca cu banii, nu pot sa-i trimita pe toti la banca mama. Am vazut chiar oferte de credite imobiliare cu dobanda de 3,7%, ceea ce este foarte bine", a mai spus Ciurchea.

Prima Casa, succes indoielnic

Demarat in luna iulie a anului trecut, programul Prima Casa a atras 14.200 de solicitari de garantare, pana la mijlocul lunii februarie. Dintre acestea, au fost acordate 12.000 de garantii, in valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Poate pare destul de mult, insa trebuie sa reamintim ca, pentru 2009, Guvernul estimase un succes mai mare al programului, punand la dispozitie o suma totala de 1 miliard de euro in acest scop.

Cel mai mare succes l-au avut apartamentele cu doua camere, fiind, de altfel, printre putinele care se incadrau in suma garantata de stat, cel putin daca vorbim despre Bucuresti.

Astfel, aproximativ din locuintele achizitionate prin intermediul programului au fost apartamente cu doua camere, 23% au fost apartamente cu trei camere, iar garsonierele au reprezentat 15%.

Clientii s-au orientat, in masura de 70%, spre locuintele construite inainte de anul 2008, iar 26% din ei spre locuinte cu preturi intre 50.000 - 60.000 de euro. De asemenea, 21,6% au preferat locuinte cu preturi cuprinse intre 40.000 - 50.000 de euro.

Putin peste 19% din clienti au cerut credite de peste 60.000 de euro, cat era limita garantata de stat, ceea ce inseamna ca au venit cu restul de bani "de acasa".

Media imprumuturilor garantate de stat a fost, potrivit premierului Emil Boc, de 42.000 de euro, iar aceasta ar putea scadea, daca se aproba si propunerea facuta de Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, de a include, in acest program, si locuintele ANL.

Potrivit spuselor sale, aceste locuinte vor putea fi cumparate de chiriasii care au locuit in ele cel putin un an, iar preturile vor fi de 19.140 de euro, pentru o garsoniera, 26.950 de euro pentru doua camere si 36.014 de euro pentru apartamentele cu trei camere.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#programul Prima Casa, #reglementari Prima Casa, #norme aplicare Prima Casa, #plafon Prima casa , #imobiliare