Chiriile din mall-uri, in picaj pana la jumatatea lui 2010

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 18:50
1222 citiri
Chiriile din mall-uri, in picaj pana la jumatatea lui 2010

Chiriile din mall-uri vor scadea, atingand un minim pana la mijlocul anului viitor, urmand ca sin 2011 sa asistam la o "crestere sustenabila" a acestora.

Aceasta este principala concluzie a unui raport realizat de Cushman & Wakefield pentru 25 de tari din Europa. Referitor la Romania, oficialii companiei citate sustin ca spatiile comerciale livrate in acest an in Bucuresti insumeaza circa 152.000 mp, adica mai bine de jumatate din totalul stocului nou livrat.

"Spatiile din centrele comerciale finalizate in 2009 insumeaza aproximativ 281.500 mp, acestea constituind in mare volumul de spatii comerciale inchiriate. Gradul de ocupare este diferit, in Afi Palace Cotroceni Park, de exemplu, fiind de aproximativ 100% In prezent, acesta este cel mai important centru comercial din tara", a declarat Razvan Gheorghe, director general Cushman& Wakefield Romania.

Cat priveste piata de spatii stradale - un spatiu stradal fiind de circa 100-150 mp -, analistii citati sustin ca in cursul anului acestea au fost ocupate in special de retailerii din sectorul alimentar.

In cursul anului viitor analistii estimeaza ca se va finaliza un numar mai mic de centre comerciale, circa jumatate din ceea ce se estimase cu 12-16 luni in urma. Cel mai mare proiect care va fi livrat anul viitor este Sun Plaza din Bucuresti.

Consultantii considera ca se vor finaliza proiectele aflate in stadiu avansat, precum Atrium Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Real Ploiesti.

"Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul nu va avea, probabil, o crestere in 2010, daca luam in calcul masurile anti-criza anuntate de guvern, ce prevad reduceri semnificative de personal in aparatul de stat", sunt de parere reprezentantii Cushman& Wakefield.

Referitor la nivelul tranzactiilor este posibil ca anul viitor sa se inregistreze mai multe tranzactii cu proprietati aflate in dificultate.

"Daca ne referim la contractele de inchiriere, probabil ca variatia nu va fi semnificativa comparativ cu 2009. Estimam ca vom avea mai multe contracte cu spatii stradale. Chiriile, credem, nu vor avea fluctuatii importante fata de nivelul din trimestrul trei-trimestrul patru acest an", au mai aratat sursele citate, adaugand ca solicitarea retailerilor de a schimba chiria fixa cu una variabila nu ar fi benefica pentru dezvoltarea comertului modern in tara noastra.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#chirii mall 2010, #afaceri mall Romania 2010 , #imobiliare