Chiriile la birouri, in prag de prabusire

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 11:26
1596 citiri
Chiriile la birouri, in prag de prabusire

Criza de pe piata imobiliara a atins mai nou si segmentul birourilor. Specialistii din domeniu sustin ca de cateva luni se inregistreaza o scadere a nivelului chiriilor pentru spatiile de birouri, iar acesta este doar inceputul.

In prezent "scorurile" au ajuns la valoarile de la inceputul anului, scazand de la 20-21 de euro/mp la 17-18 euro/mp.

"Incepand cu sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008, s-a inregistrat o crestere semnificativa de pret pe acest segment, de la 17 la 20 de euro/mp. Situatia a fost alimentata atat de zvonurile privind cresterea pretului materialelor de constructie cat si de cererea foarte mare de spatii de birouri existenta in piata in acel moment.

Daca aceste justificari erau suficiente la momentul respectiv este relativ, insa, in acest moment, pretul materialelor de constructie a inceput sa revina la normal, iar acea putere de absorbtie existent la inceputul anului s-a diminuat.

Daca, in continuare, chiriile au ramas la acel nivel ridicat pentru o perioada, era normal sa vina momentul in care sa coboare", a explicat Mirela Raicu, partener Esop Consulting.

Potrivit acesteia, scaderile nu sunt un efect doar al crizei, fiind un fenomen normal.

"Consideram ca era normal sa apara acest fenomen si, mai mult decat atat, credem ca este un semn clar de maturizare a pietei. Corectia pretului si adaptarea lui la conditiile si la cerintele pietei este indicatorul faptului ca tranzactiile vor fi posibile in perioada urmatoare, ca piata nu se va bloca si, mai ales, sunt dovada faptului ca pretul anterior a avut o justificare conjuncturala si pe termen scurt", a declarat Mirela Raicu.

Specialistii Esop sunt de parere ca, desi pe viitor nu se mai asteapta la acelasi val de cereri ca in 2007, solicitarile pentru noi birouri vor continua, acest segment fiind unul mai putin expus la criza imobiliara.

Vlad Voiculescu

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#chirie, #spatiu, #birou, #scadere, #pret, #normaliza , #imobiliare