Chiriile la birourile de lux au crescut cu 15%

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 13:10
851 citiri
Chiriile la birourile de lux au crescut cu 15%

Unul dintre segmentele mai putin afectate de criza imobiliara este cel al birourilor.

Chiriile acestora nu numai ca nu au scazut, ci chiar au crescut cu 10-15%, comparativ cu anul trecut, iar previziunile raman optimiste, sustin consultantii de la EuroMetropola.

Aceste valori sunt valabile pentru birourile de lux, de clasa A sau B, care dispun de dotari moderne. In prezent, chiriile la birouri in zona centrala ajung la 25 euro pe mp pe luna, in partea de nord a Bucurestiului la 18-20 euro, iar in sud, est si vest de 10-20 euro.

"Pentru urmatoarea jumatate de an, chiriile vor ramane stabile. Fenomenul de pre-inchiriere a noilor proiecte office cu un an inainte de finalizarea constructiei a pus la adapost sectorul office pe parcursul anului in curs, dar si in perioada urmatoare, tinand cont de faptul ca majoritatea contractelor de inchiriere au o durata de 3 pana la 5 ani", sunt de parere consultantii EuroMetropola.

Potrivit acestora, daca din 2009 piata financiara nu se va stabiliza, exista sanse foarte mari ca proiectele in faza incipienta de dezvoltare (ex:obtinerea autorizatiilor), sa nu se concretizeze.

Finantare foarte scumpa si garantiile mari solicitate de institutiile de finantare dezvoltatorilor ar putea micsora considerabil stocul de spatii office asteptat pentru anul viitor, reducandu-se astfel si sansele ca oferta sa atinga cererea in 2009. Acesta este cel mai sumbru scenariu la care se pot gandi consultantii imobiliari in ceea ce priveste piata spatiilor de birouri in 2009.

Un fenomen deja existent pe piata proiectelor de birouri care va fi observat mai des din 2009 este ca dezvoltatorii sa inceapa constructia proiectelor abia dupa ce s-au asigurat ca au incheiat un numar important de contracte de pre-inchiriere, o masura de siguranta menita sa le diminueze riscul investitiei.

In multe situatii, pre-inchirierea catre companii cu nume sonore le creaza dezvoltatorilor oportunitatea de a inchiria mai departe la preturi mai ridicate.

Pe fondul crizei financiare s-a observat inca din timpul verii ca multe companii sunt ceva mai retinute in privinta planurilor de extindere a activitatii, in special cele mici pentru care evolutia business-ului propriu este incerta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#chirii, #birouri de lux, #crestere, #criza imobiliara , #imobiliare