Costul tranzactiilor imobiliare romanesti, cel mai mare din UE

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 07:47
2640 citiri
Costul tranzactiilor imobiliare romanesti, cel mai mare din UE
Foto: Arhiva

Romanii platesc cele mai mari taxe din Uniunea Europeana pentru tranzactiile imobiliare, potrivit calculelor facute de Consiliului Concurentei.

In Romania, notarii si agentii imobiliari taxeaza si servicii pe care practic nu le presteaza, ajungandu-se la situatia in care se platesc taxe notariale de 14 ori mai mari decat in Germania.

Tariful minim practicat de notari pentru tranzactiile imbiliare este de 1.070 euro, un cost care este de patru ori mai mare, daca facem comparatia cu media europeana si daca se tine cont de nivelul veniturilor medii.

"Situatia in Romania este mult mai grava decat in Uniunea Europeana, unde exista preocupare pentru acest sector", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru Romania Libera.

Datele Consiliului Concurentei arata ca Romania are un cost al serviciilor notariale mai mare de 14 ori decat Germania, de 7 ori mai mare decat Portugalia, de 6 ori mai mare decat Austria sau Spania, de 5 ori mai mare decat Franta si de 4 ori mai mari decat Belgia.

Lista nu se opreste insa aici, caci Romania are onorariile notariale reale mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia.

"Numai prin eliminarea taxei de redactare a contractelor, care este inutila, deoarece contractele sunt standard si notarii nu trebuie sa faca nimic la ele, romanii ar castiga intre 15-30 milioane de euro/an" a mentionat Chiritoiu.

Comisioanele agentilor imobiliari sunt la fel de mari ca si ale notarilor. De exemplu, petru o tranzactie in valoare de 100.000 euro, un roman lasa la agentul imobiliar pana la 5.000 euro, in timp ce media europeana se ridica la 3.700 euro.

Asa in conditiile in care Danemarca plateste 4.147 euro, Germania - 4.000 euro, iar Olanda plateste doar 1.850 euro, la fel Anglia, unde costurile medii nu trec de 1.651 euro.

"Concurenta prin pret este destul de scazuta, acest fapt datorandu-se cel mai probabil unor factori care tin de specificul activitatii, cum ar fi: lipsa de experienta in negociere a consumatorilor, forma procentuala a comisioanelor determinata de necesitatea vanzatorilor de a stimula obtinerea unui pret mai mare sau existenta unor dimensiuni concurentiale suplimentare pentru agentiile imobiliare", se precizeaza in analiza Consiliului Concurentei.

Piata imobiliara din Romania este expusa unor riscuri suplimentare, generate de faptul ca toate tranzactiile imobiliare se fac la noi in moneda straina, in euro.

Alti factori de risc sunt scaderea populatiei si numarul extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari, ceea ce inseamna ca piata chiriilor este foarte redusa. Solutia identificata de Consiliul Concurentei ar fi informarea cetatenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cost tranzactii imobiliare, #tranzactii case, #cost tranzactii UE , #imobiliare