Creste oferta, scad preturile, casele tot nevandute raman

Joi, 27 Noiembrie 2008, ora 07:10
2799 citiri
Creste oferta, scad preturile, casele tot nevandute raman

De mai bine de jumatate de an, scaderile de pret din sectorul imobiliar sunt o certitudine iar analistii sunt de parere ca tendinta de scadere este ireversibila.

Potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara REAS, peste 2.000 de locuinte livrate anul trecut in Bucuresti sunt fara proprietar. Din cauza cererii care a atins cote mari apartamentele au fost cumparate de investitori speculativi si au fost scoase din nou la vanzare sau inchiriere, scrie Business Standard.

Din cauza crizei financiare acute si lipsei de lichiditati, majoritatea speculatorilor au ramas cu imobilele nevandute si lichiditatile blocate in proprietati.

Pretentiile au inceput sa scada precum cerererea si preturile la care sperau proprietarii s-au micsorat chiar si cu 5.000 de euro lunar.

Astfel, nivelul preturilor de pe piata imobiliara au ajuns la valorile inregistrate in anul 2007.

Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI) este de parere ca apartamentele vechi nu vor mai fi vandute la valorile anului trecut si totodata este greu de crezut ca vor ajunge sa creasca intr-un viitor apropiat.

"Deja sunt scaderi de pana la 20% si tendinta isi pastreaza ritmul", a mai adaugat Ruxandra Cleciu.

Analistii sunt de parere ca nici nu incape vorba de scumpiri in scurt timp. Acestia considera ca va veni un nou val de ieftiniri care vor avea rolul de a impulsiona piata si cei afectati de normele de creditare impuse de BNR vor redeveni posibili cumparatori.

Pe langa scaderile prognozate de analisti pentru anul viitor exista si un mare risc pentru cei care si-au cumparat locuinte si ar putea sa le piarda din cauza impsibilitatii de plata. Astfel bancile si-ar revendica finantarile riscand sa piarda bani din cauza scaderii valorii de piata a proprietatilor.

Intr-un final cei care au de pierdut cel mai mult sunt proprietarii care apeland la credite bancare si-au cumparat locuinte in perioada in care preturile erau la valori exagerate.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza financiara, #criza economica, #vanzari apartamente, #preturi case, #inchiriere apartamente, #imobiliare Romania , #imobiliare