De ce nu se inghesuie romanii la Prima Casa?

Luni, 20 Iulie 2009, ora 12:40
4191 citiri
De ce nu se inghesuie romanii la Prima Casa?

De unde era prezentat ca fiind un program care va ajuta la relansarea creditarii si constructiilor, "Prima Casa" s-a transformat dintr-o masura ageata de 80% dintre banci intr-un program lipsit de atractivitate chiar si pentru populatie.

Ca dovada, la cei 15.000 de vizitatori ai targului imobiliar Project Expo, dedicat programului "Prima Casa", au fost incheiate doar 220 de precontracte. In total, la targ au fost prezentate peste 9.000 de locuinte noi, ceea ce inseamna ca doar o locuinta din 41 a reusit sa fie vanduta prin programul "Prima Casa", desi 80% dintre oferte erau sub 60.000 de euro.

Raportul dintre numarul de vizitatori si cel al contractelor incheiate este mult mai slab decat cel inregistrat la editia precedenta a Project Expo, organizata la sfarsitul lunii mai. Atunci au fost achizitionate aproximativ 120 de proprietati, in contextul in care numarul de participanti a fost de doua ori mai mic.

Interesul scazut manifestat de romani in aceasta perioada pentru achizitonarea unei locuinte prin credit bancar ar putea avea la baza doua motive: asteptarea de a scadea preturile si ingrijorarile cu privire la evolutia costurilor aferente imprumutului.

Cele mai mari sanse ca preturile sa mai scada simtitor sunt pe segmentul locuintelor vechi, in special al celor construite cu mult inainte de 1989, si asta nu pentru ca nu o sa mai existe cerere pentru ele, ci pentru ca locuintele noi se vand deja de la preturi incepand de 15.000 de euro pentru case de 110 metri patrati aflate in apropiere de Bucuresti.

Locuintele vechi au avantajul ca sunt in oras, spre deosebire de locuintele din ansamblurile noi care sunt situate periferic sau mult inafara marilor localitati. In schimb, suprafetele utile si gradul de confort sunt de cele mai multe ori sub cel al locuintelor noi.

Teama de un euro mare

Nu in ultimul rand, achizitionarea unei locuinte vechi nu va contribui cu nimic la relansarea pietei de costructii din Romania, dar acesta este ultimul lucru la care se gandeste un cumparator.

In alta ordine de idei, programul "Prima Casa" nu are probabil inca efectul scontat si din cauza ingrijorarilor existente cu privire la evolutia monedei nationale in perioada urmatoare. Chiar daca in ultimele luni cursul a fost stabil, in piata exista inca voci care vorbesc de o depreciere semnificativa a leului pana la sfarsitul anului.

Temerile cu privire la evolutia cursului de schimb sunt aplificate si de vestile potrivit carora Banca Nationala a platit scump stabilizarea euro: aproximativ 4,5 miliardre de euro in noua luni.

Suma cheltuita de BNR pentru a mentine leul sub 4,3 lei este aproape egala cu prima transa din banii de la FMI sau cu a opta parte din banii alocati de Guvern pentru realizarea de investitii in 2009.

Dincolo de curs, valoarea ratelor ar putea fi influentata semnificativ si de nivelul Euribor, indicele in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor aferete creditelor acordate in Romania. In prezent, nivelul Euribor se situeaza la un minim istoric, dar analistii anticipeaza o crestere semnificativa a acestuia in viitorul apropiat.

Daca considerati ca preturile au ajuns la nivelul cel mai de jos sau ca evolutia cursului de schimb si a indicelui Euribor nu reprezinta un risc prea mare, trebuie sa stiti ca puteti gasi locuinte pe care sa le achizitionati prin programul "Prima Casa" la preturi incepand cu 26.000 de euro pentru o garsoniere in cartierul bucurestean Militari.

In functie de zona, suprafata construita si finisajele oferite de dezvoltator, pretul garsonierelor poate ajunge chiar si 83.000 de euro, cu TVA inclus, in timp ce apartamentele cu doua camere variaza intre 44.000 si 105.000 de euro. Apartamentele cu trei camere fluctueaza intre 62.000 de euro si 132.000 de euro, iar preturile caselor pornesc de la 44.000 de euro si pot ajunge pana la 150.000 de euro, cu TVA inclus.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#programul Prima Casa, #dezavantaje, #targ imobiliar, #Project Expo , #imobiliare