Dezvoltatorii imobiliari: Reducerea TVA va genera birocratie

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 12:16
2281 citiri
Dezvoltatorii imobiliari: Reducerea TVA va genera birocratie

Desi initial au declarat ca reducerea TVA la 5% va impulsiona tranzactiile cu locuinte, acum dezvoltatorii imobiliari sustin ca masura va lasa loc la interpretari si va genera multa birocratie.

"Sunt 4 conditii fundamentale. Prima este ca locuinta sa faca parte din stocul nou, valoarea acesteia sa nu depaseasca 100.000 euro, suprafata sa fie de cel mult 120 de metri patrati, iar nevoia de spatiu sa se poata justifica. Desigur, cea din urma conditie lasa loc pentru foarte multe interpretari si ar putea genera o birocratie demna sa anihileze entuziasmul potentialilor beneficiari ai acestei ordonante", considera consultantii EuroMetropola.

Potrivit acestora, un aspect pozitiv este suprafata luata in calcul, care depaseste suprafata medie a apartamentelor construite in era comunista si respecta exigentele legii locuintei (114/1996), adica 4 persoane, 3 camere, 115 mp construiti.

"Masura in sine ar trebui teoretic sa dea un impuls pietei imobiliare si sectorului constructiilor care au fost afectate de criza economica globala. In practica, este foarte restrictiva din cauza conditiilor severe de aplicare in anumite orase, cum este de exemplu Bucurestiul unde stocul de locuinte noi sub 100.000 euro este extrem de limitat", comenteaza consultantii imobiliari de la EuroMetropola.

Daca facem un calcul, pentru a beneficia de reducerea de TVA, pentru un apartament de 100 mp din Bucuresti, pretul pe metru patrat ar trebui sa fie de maximum 1.000 euro. In aceasta situatie, pentru a se incadra in limitele ordonantei, dezvoltatorii ar trebui sa-si reduca profitul si sa livreze pachete adaptate la conditiile acestea.

Succesul acestui demers se va resimti cel mai bine in provincie, unde oferta de spatiu locativ care sa se incadreze in criteriile ordonantei este mult mai vasta.

"Cu toate acestea, aceasta reducere de TVA nu are forta pentru a relansa vanzarile din piata de profil, pentru a le readuce la nivelul anului 2007, deoarece deocamdata lipsesc instrumentele financiar bancare destinate low si middle class. Piata imobiliara se va relansa numai dupa ce se va stabiliza piata financiara si se vor relaxa creditele", considera /consultantii EuroMetropola.

Reducerea de TVA ar putea duce pe termen mai lung la o diversificarea a ofertei spre segmentul de low, pentru ca cererea de locuinte cu preturi intre 100.000 si 120.000 euro este foarte mare.

Canalizarea dezvoltatorilor spre segmentul de low va presupune obligatoriu si compromisuri: reducerea profitului dezvoltatorilor, locuinte in zone periferice cu infrastructura slab dezvoltata unde terenul este foarte ieftin, finisaje de calitate sub medie.

"Nu ne asteptam ca din 2009, stimulati de aceasta ordonanta, toti dezvoltatorii sa doreasca sa construiasca numai proiecte pentru low si middle class, pentru ca sunt incertitudini in privinta duratei de aplicare a acestei masuri", conchid cei de la EuroMetropola.

Vlad Voiculescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#reducere TVA imobiliare, #dezvoltatori imobiliari, #vanzari locuinte , #imobiliare