Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dezvoltatorii romani se indatoreaza prea mult pentru imobiliare

Marti, 05 August 2008, ora 11:18
988 citiri
Dezvoltatorii romani se indatoreaza prea mult pentru imobiliare

Jucatorii de pe piata imobiliara romaneasca se indatoreaza excesiv, iar riscurile unei recesiuni dupa model spaniol starnesc ingrijorare in randul analistilor.

Anul trecut, din 6% de crestere a PIB, constructiile au reprezentat 2,4%. In primul trimestru al anului, constructiile au asigurat 1,7% din cresterea-record a PIB de 8,2%.

Dependenta economiei de constructii devine un fenomen ingrijorator, spun analistii economici.

Potrivit ultimului raport asupra stabilitatii financiare, prezentat de Banca Nationala, constructiile sunt printre cele mai indatorate sectoare din economie, cu datorii de trei ori mai mari decat capitalul, anunta Adevarul.

Banca centrala mai adauga ca sectorul imobiliar, in special segmentul dezvoltatorilor, inregistreaza o importanta deteriorare a capacitatii de acoperire a serviciului datoriei.

Explicatia ar putea consta in transferul unei parti din profit catre tari cu fiscalitate mai mica, cresterea numarului de proiecte noi, care inregistreaza in faza initiala numeroase cheltuieli, respectiv uzitarea pe scara mai larga a creditelor ce platesc principalul la final.

Avansul pietei constructiilor din primul semestru de peste 30%, unul record in spatiul comunitar, a provocat un val de optimism in randul reprezentantilor companiilor de profil.

Sectorul bancar se arata ingrijorat de imprumuturile mari contractate de dezvoltatorii imobiliari care vor sa profite de boomul de pe aceasta piata.

Riscul de nerambursare a creditelor este sporit de faptul ca ele au fost luate in valuta, in timp ce incasarile companiilor sunt in lei.

In ciuda unui ritm de crestere de peste 30%, piata constructiilor are destule puncte nevralgice.

Situatia de pe sectorul rezidential, unde momentan se inregistreaza o stagnare a tranzactiilor, a provocat ingrijorare si in randul constructorilor care vad o gura de oxigen in implicarea in sectorul infrastructurii.

Dezvoltarea acestuia depinde, insa, de decizii administrative ale autoritatilor publice.

In Romania, lucrarile de constructii ca volum au crescut cu 32,9% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Valoarea totala a pietei, anul trecut, a fost de 18,5 miliarde euro, inregistrand o crestere de 34%, in ciuda faptului ca datele oficiale au punctat o valoare de doar 12 miliarde, potrivit Institutului National de Statistica.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#dezvoltatori, #imobiliare, #constrcutii, #dependenta, #analiza, #ingrijorare , #imobiliare