Ziare.com

Doar 5 din 19 banci sunt active in programul Prima Casa

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 09:53

   

Doar 5 din 19 banci sunt active in programul Prima Casa
Din totalul sumei alocate programului Prima Casa numai o cincime s-a consumat in primele trei luni de la demarare. Cele mai multe credite au fost acordate de cinci banci.

Din cele 19 banci care s-au inscris la acest program, trei-patru banci inscrise in program inca nu sunt active, iar alte 10-11 au o activitate destul de redusa, scrie Romania Libera.

Doar cinci banci au generat peste 90% din creditele aprobate pana in prezent. Lipsa de interes a bancilor se poate explica prin marja de dobanda plafonata la 4%, insuficienta in prezent pentru atingerea unei profitabilitati minime sau chiar pentru acoperirea costurilor.

Durata este un alt impediment, tranzactie prin "Prima Casa" se incheie in medie in aproximativ trei luni, in vreme ce prin ofertele standard de credit ipotecar procesul se incheie de doua ori mai repede.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Daca prin "Prima Casa" un client eligibil se poate imprumuta la o dobanda de circa 4,8% (Euribor la trei luni - 0,74% in prezent - plus o marja de 4%), prin ofertele standard de credit ipotecar costurile (dobanzile) sunt de peste 8%, cu doua exceptii (ING si Italo Romena).

Ratele lunare prin ofertele standard sunt cu 30-40% mai mari pentru un credit similar luat pe o perioada de 20-30 de ani.

Cele mai active banci sunt Banca Transilvania si ATE Bank, care si-au epuizat plafoanele, si BRD, BCR si Alpha. Aceste banci au acordat peste 90% din volumul creditelor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor