Efectele programului Prima Casa: specula si locuinte mici

Luni, 01 Iunie 2009, ora 07:58
3220 citiri
Efectele programului Prima Casa: specula si locuinte mici

Specialistii in imobiliare cred ca programul "Prima Casa", mult trambitat de Guvern, va incuraja construirea de locuinte cu suprafete mici, prin care dezvoltatorii isi vor adapta oferta la cererea indusa de banii pentru garantarea caselor pentru tineri.

E mana cereasca acest program pentru constructorii loviti acum de criza imobiliara, scrie Gardianul de luni.

"Cand au venit in Romania, dezvoltatorii au inceput sa construiasca locuinte de lux, pentru ca apoi sa tot micsoreze suprafata, astfel incat sa isi pastreze marja de profit initiala, in conditiile in care costul materialelor de constructii si al terenurilor tot crestea.

Odata cu programul guvernamental << Prima casa >>, acestia vor micsora si mai mult suprafetele, pentru a se incadra in limitele de pret impuse", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Pe de alta parte, cum Guvernul garanteaza 60.000 euro, tinerii interesati vor putea cumpara garsoniere si apartamente cu doua camere.

Odata cu acest program va avea loc o crestere a vanzarilor de locuinte vechi.

"Nu vom asista la cresteri ale preturilor, avand in vedere ca nu este vorba despre un numar mare de tranzactii. 17.000 de tranzactii nu este o cifra foarte mare care sa influenteze in mod semnificativ piata imobiliara. Daca va avea un impact, acesta va fi unul foarte mic", a explicat Zilisteanu pentru Gardianul.

Mai este un aspect demn de luat in seama. Programul induce o discriminare, prin limita maxima impusa.

"O locuinta de 60.000 de euro in Bucuresti nu se compara cu una din provincie. (...) In mod vadit, noua reglementare induce o discriminare: un acelasi apartament poate fi vandut cu 19% sau 5% TVA. Daca un cumparator este la prima locuinta si plateste din banii proprii un apartament de peste 380.000 lei, el va plati 19% TVA, iar un alt cumparator care va apela pentru acelasi apartament la programul "Prima casa" va plati 5% TVA, ceea ce este o inadmisibila discriminare. (...)

Pe de alta parte, notarii au anuntat ca vor reduce cu 30% onorariile pentru incheierea actelor de vanzare/cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca, pentru beneficiarii programului. Aceasta este iarasi o masura discriminatorie. (...)

Nici macar nu ar mai trebui sa se numeasca "Prima casa", ci "O casa pentru fiecare" sau "A oricata casa pentru oricine". Acest lucru incurajeaza speculatiile si coruptia", afirma Zilisteanu pentru Gardianul.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Prima Casa, #bani Guvern tineri, #discriminare Prima Casa , #imobiliare
Comentarii
K
Kuku
rank 1
Ce de fii de primari si paralmentari o sa se declare calici