Financial Times: Atractii imobiliare - casele istorice din Transilvania

Sambata, 17 Martie 2012, ora 16:01
4706 citiri
Financial Times: Atractii imobiliare - casele istorice din Transilvania
Foto: Arhiva

Satele de sasi din Transilvania prezinta interes din ce in ce mai mare pentru investitorii straini, dar si pentru cei care isi doresc sa isi cumpere o casa intr-un loc unde timpul pare sa fi stat in loc, noteaza publicatia britanica Financial Times.

De exemplu, Giovanna Bassetti, femeie de afaceri din Italia, a investit in infrastructura din Copsa Mare, cumparand peste 12 case incepand din 2005, una fiind renovata si transformata in locuinta, iar altele patru fiind pensiuni, se arata intr-un reportaj realizat de Financial Times in tara noastra.

Restul de case sunt scoase la vanzare pentru persoanele care au interes in "pastrarea integritatii arhitecturii istorice" si "dorinta de a investi in viitor", spune Bassetti.

Preturile proprietatilor din Romania au ajuns la niveluri nesustenabile pana in 2009, insa, de atunci, s-au depreciat cu 30 la suta.

Istoricul Lucy Abel Smith, care aduce grupuri de turisti in Romania, a cumparat pentru prima data o casa in Richis pentru 5.000 de dolari, iar, ulterior, a cheltuit 30.000 de dolari pentru restaurare.

Astazi, in acelasi sat, o casa cu 10 camere, cu 2.000 mp de teren cu livada si vie, costa 45.000 de euro.

In Viscri, care este protejat de UNESCO din 1991, o casa mai mica s-a vandut la 2.5000 de euro in 1996, iar, acum, s-ar vinde la 60.000 de euro, nerenovata. In Malancrav, unde un procentaj neobisnuit de mare de locuitori, 12%, sunt inca sasi, o ferma este disponibila pentru 80.000 de euro.

Problemele incep in gasirea unor astfel de proprietati. Piata nu este transparenta, iar conceptul de agent imobiliar profesionist este inexistent in asemenea sate. Proprietatile sunt vandute prin cunostinte, iar detaliile sunt vagi.

"Potentialii cumparatori trebuie sa gaseasca un localnic de incredere care sa le gaseasca proprietatea si sa le arate locul. Apoi trebuie neaparat verificat statutul legal", a sfatuit Bogdan Burghelea, avocat din Sighisoara.

Cumparatorii mai trebuie sa stie ca toate casele au nevoie de renovari, iar pretul de achizitie reprezinta doar o parte din costuri. De asemenea, publicatia avertizeaza ca autorizatiile de constructie se obtin greu si costa in jur de 5.000 de euro, iar taxele legale, cele luate de notari si costurile pentru intretinerea casei nu sunt deloc de neglijat.

Nu in ultimul rand, nu trebuie ignorata legea din Romania, care stipuleaza ca strainii pot cumpara casa, dar nu si pamantul pe care aceasta se afla. Solutia, explica Burghelea, este sa fie trecuta casa pe numele unui roman sau sa inregistreze o firma in Romania, iar casa sa fie cumparata pe firma.

Chiar si asa, legea poata fi interpretata. Astfel, in Sibiu, asociatia notarilor permite strainilor sa detina pamant, insa in alte judete, cum ar fi Mures, acest lucru nu este permis.

In ghidul de achizitie, publicatia mentioneaza printre avantaje peisajul "virgin", costul scazut al cladirilor istorice si simtul comunitatii. In schimb, motive contra sunt lipsa transparentei, legislatia complicata si birocratia.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#proprietati istorice Transilvania, #straini cumparare case Transilvania, #sate sasi Transilvania , #imobiliare