Imobiliarele s-au mutat pe Internet

Joi, 19 August 2010, ora 14:40
2028 citiri
Imobiliarele s-au mutat pe Internet

In ultimii ani, s-a conturat din ce in ce mai mult tendinta proprietarilor de case de a publica anunturile de vanzare, inchiriere sau schimb direct pe Internet.

Aceeasi tendinta de a se muta pe Internet se observa de altfel si in cazul cumparatorilor, trendul fiind amplificat de criza imobiliara din ultima perioada. Costurile reduse pentru listare, posibilitatile de prezentare detaliata a proprietatii, adaugarea de poze si pozitionarea proprietatii pe harta au contribuit decisiv la mutarea ofertei de imobiliare din zona de ziare si reviste catre Internet.

Conform analizei MagazinulDeCase.ro, remisa Ziare.com, in anul 2003, anunturile publicate online reprezentau doar 9% din totalul anunturilor de vanzare. Proportia intre online si print s-a schimbat insa de la an la an. Astfel, incepand cu anul 2006 balanta s-a inclinat deja in favoarea mediului online, cand 52% din numarul total al anunturilor de vanzare erau publicate online.

Odata cu inceperea crizei, numarul de anunturi de vanzare din online aproape ca s-a dublat in raport cu anunturile din print. Astfel in 2009 s-au inregistrat cu 45,95% mai putine anunturi publicate in ziare si reviste decat in online, acelasi trend mentinandu-se si in prima jumatate a lui 2010.

Orientarea vanzatorilor catre online a fost amplificata si de cresterea masiva a cumparatorilor si chiriasilor care folosesc Internetul pentru a cauta o locuinta. Usurinta in cautare, posibilitatea de a salva proprietatile favorite si de a negocia direct cu proprietarii au facut din Internet locul preferat de intalnire a cererii cu oferta de imobiliare.

Desi numarul tranzactiilor a scazut, numarul de vizitatori ai site-urilor de profil imobiliar a continuat sa creasca. Proprietatile prezentate in rubricile de vanzari urgente, unde se regasesc imobile cu preturi "de criza" atrag si peste 5.000 de vizitatori pe luna.

Astfel, un proprietar care isi promoveaza anuntul pe rubrica FastSale de pe MagazinulDeCase.ro cere pentru apartamentul cu 4 camere din Mihai Bravu, avand o suprafata de 100 mp numai 85.000 de euro, ceea ce inseamna un pret de 850 Euro/mp. Este de mentionat faptul ca apartamentul se vinde mobilat si utilat.

O alta o garsoniera inclusa in aceeasi sectiune a site-ului este situata in Bd. Theodor Pallady si se vinde semimobilata la un pret de 28.000 de euro. Nevoia de a cumpara este insa temperata de scaderea veniturilor si incetinirea creditarii, asteptarea, prospectarea si negocierea fiind acum cuvintele care inca fac legea pe piata imobiliara.

MagazinulDeCase.ro a fost achizitionat, la inceputul lunii iulie, de catre Sanoma Digital SRL, companie subsidiara a grupului Sanoma Magazines International. MagazinulDeCase.ro publica anunturile imobiliare direct de la proprietari, pe baza unei taxe fixe, fara niciun comision pentru tranzactiile finalizate.

In prezent, valoarea totala a tranzactiilor imobiliare operate cu ajutorul MagazinulDeCase.ro ajunge la 690 de milioane de euro.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#imobiliare Internet, #imobilizare vanzare, #case vanzare , #imobiliare