Indice imobiliar separat in Capitala fata de restul tarii

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 21:45
1725 citiri
Indice imobiliar separat in Capitala fata de restul tarii

Institutul National de Statistica (INS) va publica, pentru prima data, la sfarsitul acestei luni, indexul promis inca de acum doi ani, care va fi diferit pentru case si apartamente.

Indicele va fi calculat si publicat trimestrial, insa in el nu vom gasi si un catalog de preturi; indicele imobiliar va fi un fel de "inflatie a pietei imobiliare" care va arata doar cat de puternica este tendinta preturilor locuintelor de a creste sau a scadea, relateaza Evenimentul Zilei.

Seful institutiei, Vergil Voineagu, nu exclude ca, in timp, INS sa publice si o statistica a preturilor imobiliare.

In cazul caselor, va fi cate un indice separat pentru mediul urban si pentru mediul rural. Pentru apartamente se va face distinctia intre Bucuresti si restul tarii.

Reprezentantii companiilor imobiliare spun ca noul indice pe care il va publica INS va fi benefic pentru piata, insa nu o va influenta decat in masura in care va reusi sa contureze o tendinta a preturilor.

Ion Catutoiu, managing partner la compania Real Time, este de parere ca indicele va stabili un "moment zero" la care ne vom raporta in evolutia ulterioara a preturilor locuintelor.

El spune ca acest indice realizat independent si profesionist va elimina "comunicatele cu indici referitori la piata imobiliara care sunt publicate cu scopul sa faca PR companiilor care ii elaboreaza".

In prezent, doua companii calculeaza si comunica un indice al locuintelor. Compania Colliers realizeaza indicii BREI pentru locuinte noi si vechi, dar numai pentru zona Capitalei.

De anul trecut si site-ul imobiliare.ro publica un indice imobiliar atat la nivel national, cat si pentru fiecare mare oras. Insa indexul imobiliare.ro este calculat in functie de ofertele de vanzare si nu de pretul de tranzactionare.

Credibilitate

Legat de credibilitatea acestui indice, reprezentantii institutiei spun ca indicatorul se calculeaza pe baza sumelor declarate oficial in fata notarilor publici si autentificate de ei. Nu toate tranzactiile sunt folosite la calcul. Statisticienii elimina din start vanzarile la preturi "anormale, aberante ori prea mici, ori prea mari, care nu sunt relevante", cum ar fi cele generate de tranzactiile intre rude.

La elaborarea acestui indice, repretentantii INS lucreaza cu cei ai BNR si cu notarii publici.

Modelul de calcul al indexului a fost preluat de la Biroul european de statistica Eurostat si, spun oficialii INS, "nu este batut in cuie si poate fi adaptat in functie de specificul fiecarei tari".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#Indice imobiliar separat Capitala, #Indice imobiliar separat INS, #indice imobiliar INS iunie , #imobiliare