Ziare.com

Indice imobiliar separat in Capitala fata de restul tarii

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 21:45

   

Indice imobiliar separat in Capitala fata de restul tarii
Institutul National de Statistica (INS) va publica, pentru prima data, la sfarsitul acestei luni, indexul promis inca de acum doi ani, care va fi diferit pentru case si apartamente.

Indicele va fi calculat si publicat trimestrial, insa in el nu vom gasi si un catalog de preturi; indicele imobiliar va fi un fel de "inflatie a pietei imobiliare" care va arata doar cat de puternica este tendinta preturilor locuintelor de a creste sau a scadea, relateaza Evenimentul Zilei.

Seful institutiei, Vergil Voineagu, nu exclude ca, in timp, INS sa publice si o statistica a preturilor imobiliare.

In cazul caselor, va fi cate un indice separat pentru mediul urban si pentru mediul rural. Pentru apartamente se va face distinctia intre Bucuresti si restul tarii.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Reprezentantii companiilor imobiliare spun ca noul indice pe care il va publica INS va fi benefic pentru piata, insa nu o va influenta decat in masura in care va reusi sa contureze o tendinta a preturilor.

Ion Catutoiu, managing partner la compania Real Time, este de parere ca indicele va stabili un "moment zero" la care ne vom raporta in evolutia ulterioara a preturilor locuintelor.

El spune ca acest indice realizat independent si profesionist va elimina "comunicatele cu indici referitori la piata imobiliara care sunt publicate cu scopul sa faca PR companiilor care ii elaboreaza".

In prezent, doua companii calculeaza si comunica un indice al locuintelor. Compania Colliers realizeaza indicii BREI pentru locuinte noi si vechi, dar numai pentru zona Capitalei.

De anul trecut si site-ul imobiliare.ro publica un indice imobiliar atat la nivel national, cat si pentru fiecare mare oras. Insa indexul imobiliare.ro este calculat in functie de ofertele de vanzare si nu de pretul de tranzactionare.

Credibilitate

Legat de credibilitatea acestui indice, reprezentantii institutiei spun ca indicatorul se calculeaza pe baza sumelor declarate oficial in fata notarilor publici si autentificate de ei. Nu toate tranzactiile sunt folosite la calcul. Statisticienii elimina din start vanzarile la preturi "anormale, aberante ori prea mici, ori prea mari, care nu sunt relevante", cum ar fi cele generate de tranzactiile intre rude.

La elaborarea acestui indice, repretentantii INS lucreaza cu cei ai BNR si cu notarii publici.

Modelul de calcul al indexului a fost preluat de la Biroul european de statistica Eurostat si, spun oficialii INS, "nu este batut in cuie si poate fi adaptat in functie de specificul fiecarei tari".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1218 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor