Locuintele noi se scumpesc cu 30 la suta fata de cele vechi

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 17:45
3251 citiri
Locuintele noi se scumpesc cu 30 la suta fata de cele vechi

Anul viitor apartamentele noi ar putea fi cu doar 15-30% mai scumpe decat cele vechi, considera unii dintre dezvoltatorii imobiliari.

"In mod normal, daca vorbim de aceeasi zona si de aceeasi suprafata, un apartament nou ar trebui sa coste anul viitor cu 15% pana la 30% mai mult decat unul vechi, pentru ca ofera conditii mai bune, finisaje moderne, iar standardele de constructie sunt mai noi, mai dure, asadar mai sigure", a declarat George Dimitriu, agent exclusiv al proiectului Obor Towers.

Potrivit acestuia, anul 2009 va aduce pe piata mai mult de 3.000 de locuinte noi. "Daca acestea se gasesc in zone cu acces relativ usor, daca proprietarul se poate muta imediat dupa achizitionare si daca diferenta de pret intre acesta si cel vechi este rezonabila, este de asteptat ca 90% dintre cei care isi cumpara locuinte sa aleaga aceasta varianta. Dupa ce o mare parte a locuintelor noi se vor vinde in stadiu de finalizare sau intr-un stadiu avansat al constructiei, problema pretului ar trebui sa se regleze", considera Dimitriu.

Pe de alta parte, acesta spune ca au existat ansambluri rezidentiale care au fost finalizate conform programului, cu materialele si cu finisajele anuntate initial, dar in care s-a creat un adevarat haos legat de adminsitrarea cladirii si de neimplicarea dezoltatorului in aceasta activitate ulterioara constructiei. Potrivit sursei citate, in prezent toate aceste obligatii ulterioare vanzarii sunt stipulate prin contract.

In ce priveste conditiile pe care ar trebui sa le indeplineasca o locuinta, pentru clasa medie locuinta trebuie sa aiba o suprafata de pana la 140mp, astfel incat intretinerea sa poata fi platita fara probleme, sa coste pana in 200.000 de euro, sa fie sigura, curata si aproape de mijloacele de transport in comun si de principalele facilitati.

"Pentru ca, in ultimul timp, numarul proiectelor imobiliare a crescut si oamenii au de unde alege, clientii au devenit, automat, mai pretentiosi si mult mai atenti cu alegerea locuintei. De aceea, chiar daca o serie de dezvoltatori au implementat programe de scumpire pe masura ce imobilele se apropie de finalizare, romanii prefera, mai nou, sa astepte, chiar daca pretul final va fi unul mai mare.

Obor Towers a vandut 40% din complex inainte sa ajunga la nivelul 0 al constructiei. A urmat, apoi, perioada verii, in care vanzarile au stagnat iar in ultima luna, de cand potentialii cumparatori au mers pe santier si au vazut ca respectam planul si ca locuintele vor fi gata la timp, vanzarile au crescut din nou", conchide sursa citata.

Vlad Voiculescu

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#apartamente, #noi, #vechi, #scumpe , #imobiliare