Locuintele nou construite continua sa fie nefinantabile prin Prima Casa 2

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 20:28
1435 citiri
Locuintele nou construite continua sa fie nefinantabile prin Prima Casa 2

In lipsa normelor pentru finantarea locuintelor care urmeaza sa fie construite, la mai bine de o luna din momentul lansarii, Programul Prima Casa 2 nu este functional decat pentru achizitia de imobile deja finalizate.

Situatia este provocata de intarzierea cu care Guvernul a aprobat cu intarziere normele pentru finantarea imobilelor care urmeaza sa fie construite, prevederi care fac diferenta intre actualul program si cel de anul trecut, informeaza Ziarul Financiar.

"Se proceseaza cereri de credite din plafonul aferent anului 2010 doar pe partea de achizitii de imobile deja construite. Suntem la ritmul de anul trecut", spune Irina Constantinescu, director strategie si riscuri la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Proaspat aprobatele normele prevad ca in cazul finantarilor pentru constructia de locuinte, sa se instituie ipoteca pe locuinta viitoare in favoarea Ministerului Finantelor, cu obligatia notarii prealabile a autorizatiei de constructie in cartea funciara.

Asupra terenului pe care se va construi locuinta se instituie ipoteca de rangul I in favoarea Ministerului Finantelor, in timp ce banca finantatoare va avea o ipoteca de rangul II.

Locuintele care urmeaza sa fie construite in regim individual prin credite bancare garantate de stat trebuie sa fie finalizate in maximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, iar durata de realizare trebuie sa rezulte din contractul de antepriza in cheiat cu firma de constructii.

Firmele de constructii trebuie sa nu inregistreze restante la plata obligatiilor bugetare mai vechi de 60 de zile dar si sa aduca o garantie de buna executie, de 10% din valoarea devizului estimativ, pentru a fi eligibile in "Prima casa". La randul sau, proprietarul trebuie sa vina cu un aport de cel putin 5% din valoarea costului de constructie a locuintei, dar si sa constituie un depozit colateral reprezentand valoarea primelor trei rate de dobanda.

Plafonul de garantare din partea statului a fost mentinut la 60.000 de euro in cazul imobilelor deja construite, iar pentru cele care urmeaza sa fie construite va fi de 70.000 de euro, respectiv 75.000 de euro, in cazul asocierilor intre clienti.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Prima Casa 2, #finantare construire locuinte, #norme metodologice , #imobiliare