Ziare.com

Modificarile la "Prima Casa" au intrat in vigoare

de Ana Voicu
Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 09:46

   

Modificarile la "Prima Casa" au intrat in vigoare
La o saptamana de la aprobarea de catre Guvern, Monitorul Oficial a publicat marti normele de aplicare a programului "Prima Casa".

Cel putin din punct de vedere teoretic, in calea bancilor care nu demarasera acordarea de credite nu ar mai exista nici o piedica.

Noile norme modificate prevad ca garantia este garantata cu ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate prin program, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.

Garantia va fi valabila pe toata durata finantarii. In cartea funciara se va inregistra interdictia de vanzare a casei cumparate prin programul guvernamental pe o perioada de 5 ani, precum si interdictia de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

"In cazul primirii de catre finantator a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la Fondul National de Garantare si Creditare a IMM, in temeiul conventiei de garantare, finantatorul are dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul reglementat prin Codul Civil, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman", arata noile norme pentru "Prima Casa".

In plus, actul normativ mai prevede ca persoanele care vor cumpara locuinte prin credite garantate de stat vor fi obligate sa asigure casa impotriva tuturor riscurilor si sa desemneze statul ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.

Pana marti, doar 13 banci semnasera conventia de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor, ceea ce insemna ca puteau practic sa acorde imprumuturi pentru "Prima Casa".

Potrivit analistilor imobiliari, la mai putin de o luna de la startul oficial al "Primei case preturile locuintelor au inceput sa creasca din nou, dupa aproape un an de scaderi. Luna iulie a fost prima luna din ultimul an in care s-a observat o tendinta evidenta de crestere a preturilor.

"Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele", se arata intr-o analiza recenta a Colliers.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 877 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor