Piata imobiliara in declin, in ciuda eforturilor guvernamentale

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 07:04
2686 citiri
Piata imobiliara in declin, in ciuda eforturilor guvernamentale
Foto: 100construct

Scaderea preturilor proprietatilor nu s-a oprit in prima parte a acestui an, aceasta continuand si in prezent, inregistrandu-se deprecieri de 10 - 40 de procente ale valorilor de piata.

Datorita reducerii costurilor de constructie si a celor cu forta de munca, dezvoltatorii si-au permis sa adapteze oferta la posibilitatile financiare ale cumparatorilor, potrivit unui studiu realizat de firma evaluare imobiliara si consultanta Darian Rom Suisse.

Astfel, in termen reali, valoarea locuintelor, in lei, a avut scaderi cuprinse intre 10 si 40 de procente, in functie de locatie si finisaje, printre altele.

In principalele orase din tara, preturile apartamentelor vechi s-au depreciat, in primul semestru, cu 23 de procente, in medie, in timp ce, pentru un apartament nou, pretul a coborat cu 17 procente.

S-au inregistrat si "anomalii". De exemplu, in Baia Mare, preturile apartamentelor noi au scazut cu 35 de procente, mai mult fata de cele vechi, care ale caror valori s-au depreciat cu 25 de procente, in medie.

Fata de valorile din ultimul semestru din 2008, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu 33 de procente, iar cele pentru apartamentele noi cu 25 de procente.

Potrivit studiului, Romania este o piata paradoxala in domeniul imobiliar. Desi peste 80% din romani sunt proprietari, cererea pentru locuinte este foarte mare. Acest lucru este explicat de migrarea dinspre mediul rural spre cel urban, cei care au deja o casa la tara mutandu-se in orase, unde locuintele sunt mult mai scumpe.

Specialistii explica fenomenul si printr-un factor cultural specific Romaniei, potrivit caruia majoritatea persoanelor vor sa fie proprietari ai spatiului pe care il locuiesc.

Prima Casa nu influenteaza piata

In urmatoarea perioada, preturile vor continua sa se adapteze noilor conditii economice. Astfel, desi programul Prima Casa a provocat, pe termen scurt, o polarizare a preturilor in zona 50.000 - 70.000 de euro, adica in jurul valorii maxime garantate de stat, de 60.000 de euro, acest efect nu este de durata.

Preturile proprietatilor care ajunsesera la 54.000 - 58.000 de euro s-au ajustat in sus, odata cu anuntarea programului Prima Casa. In acelasi timp, dezvoltatorii cu probleme financiare au renuntat la preturile mari.

Pe termen lung, insa, valorile proprietatilor vor trebui sa urmeze tendintele economice generale, adica de scadere.

Preturile terenurilor au scazut cu 26 de procente, chiriile pentru birouri cu 50%

Daca, la inceputul lui 2008, valorile terenurilor erau in continua crestere, chiar si pentru cele de la marginea oraselor sau chiar in afara, pe parcursul anului acestea au inregistrat un declin.

In primul trimestru din 2009, valoarea medie a scaderilor preturilor terenurilor, atat in provincie, cat si in Bucuresti, a fost de 26 de procente, cu un nivel maxim de -40%, inregistrat in Iasi.

Astfel, foarte multi investitori imobiliari au ramas "blocati", potrivit analistilor de la Darian Rom Suisse, acestia avand in vedere constructia unor cladiri de birouri.

De altfel, pe acest segment, s-a inregistrat o prabusire a nivelului chiriilor, cu pana la 50 de procente, fata de iunie 2008.

In principalele orase din tara, spatiile de birouri au inregistrat o scadere medie a chiriilor de 22%, fata de semestrul al doilea din anul trecut. In Arad, de exemplu, scaderea a fost de numai cinci procente. In Bucuresti, scaderea medie s-a situat in jurul valorii de 20 de procente.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#piata imobiliara Romania, #scadere preturi locuinte, #scadere preturi terenuri, #scadere chirii spatii birouri , #imobiliare