Piata locuintelor vechi din Capitala a scazut cu 15-20%

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 15:18
1563 citiri
Piata locuintelor vechi din Capitala a scazut cu 15-20%

Piata locuintelor vechi din Capitala a inregistrat in medie scaderi de 15-20%, in timp ce pe piata apartamentelor noi s-au inregistrat ajustari ale preturilor, initial sub forma de discouturi, iar ulterior s-au transformat in scaderi oficiale de pret.

"In piata imobilelor noi, procentul de ajustare nu e similar cu cel al locuintelor vechi, unde preturile au scazut in medie cu 15-20%. Chiar daca piata rezidentiala este blocata in primul rand datorita limitarii accesului la creditare, dar si a neincrederii generate de contextul economic international, dezvoltatorii de ansambluri noi au scazut intr-un procent mai moderat preturile, 5-10%, in functie de proiect.

Este greu de stabilit o linie generala pentru nu a exista o practica unitara de stabilire a preturilor", a declarat, Irina Petrescu, partener in cadrul companiei Esop Consulting, citata de NewsIn.

Aceasta mai spune ca dupa saptamani intregi de analize si previziuni care de care mai pesimiste, unii dezvoltatori au trecut de perioada dusurilor reci si incep sa vina totusi cu solutii pentru clientii proiectelor lor.

"Pe langa contextul international foarte framantat in acesta perioada, unii dezvoltatori au inceput sa intelega ca singura solutie este sa lucreze intr-un anumit fel, foarte diferit de cel adoptat pana acum, si mai ales sa gaseasca noi solutii", a mai declarat reprezentanta agentiei Esop Consulting.

Managerul general al siteului imobiliar AnunturiParticulari.ro, Silvia Vilceanu considera ca aceasta criza de pe piata imobiliara a adus preturile locuintelor din Capitala la nivelul anului trecut si este de asteptat ca procesul de scadere sa continue. Potrivit acesteia preturile locuintelor au atins "minime record", iar un apartament cu doua camere intr-o zona buna, confort 1, cu imbunatatiri poate fi gasit si la un pret de 80.000 de euro.

Totodata, o garsoniera confort I a atins pragul de 60.000 de euro in zone considerate bune din Bucuresti. Scaderi semnificative ale preturilor sunt inregistrate si in cazul apartamentelor cu 2, 3 sau 4 camere.

Potrivit monitorizarii anunturiparticulari.ro cu 80.000 euro se poate achizitiona un apartament de doua camere, cu 90.000 euro unul de trei camere, iar apartamentele cu patru camere din cartiere precum Rahova si Berceni sunt evaluate la 110.000 euro.

"De la inceputul anului preturile imobilelor au scazut direct proportional cu cresterile din 2006 - 2007. Scaderea preturilor este vazuta drept o consecinta directa a crizei economice, instabilitatea acestora datorandu-se diminuarii cererii solvabile de pe piata, mai ales in urma inaspririi conditiilor de creditare. Criteriul dominant al variatiei preturilor ramane insa locatia imobilului, urmata de dotarile si imbunatatirile aferente", mai spun reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

Cea mai recenta analiza asupra pietei imobiliare realizata de compania Colliers arata ca preturile locuintelor vechi din sectorul 6 au scazut cu 33% in ultimele sase luni, cele din sectorul 5 cu 23%, in timp ce apartamentele din sectoarele 1 si 2 s-au ieftinit in medie cu 20%. Potrivit Colliers, luna octombrie a adus o scadere a BREI (Bucharest Real Estate Index) de 3% la nivel global, afectata de incertitudinea modului de implementare a noilor norme BNR si de criza internationala de capital.

Consultantii imobiliari sustin ca BREI-Nou (indicele apartamentelor noi) nu a inregistrat nici o oscilatie, preturile proiectelor noi ramanand constante, mentinand trendul stabil din ultimele sase luni, in timp ce BREI-Vechi (indicele apartamentelor vechi) a suferit o depreciere pana aproape de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.

"Este o scadere cu 6% fata de luna precedenta si cu 16% fata de inceputul acestui an. Cel mai afectat sector este sectorul 6, cu o scadere de 13% fata de luna precedenta, ajungand la o medie de 1.310 euro/mp, in timp ce sectorul 2 ramane aproape la aceeasi valoare din luna septembrie", mai spun consultantii Colliers.

Mihaela Alexandroiu, Broker/ Owner al companiei Re/Max Bastion din Bucuresti sustine ca in luna septembrie fata de luna iunie, pretul de listare a locuintelor a scazut cu 5-10% pentru apartamentele noi si cu circa 15% in cazul celor vechi, in timp ce pretul de tranzactionare a scazut cu 10-20%, ceea ce inseamna, cumulat, o scadere a preturilor cuprinsa intre 15 si 35%.

"In ceea ce priveste in special capitala, estimez o scadere a preturilor de pana la 25% in cazul proiectelor noi care au vandut mai putin de 50 % din unitatile construite", a mai spus Mihaela Alexandroiu, care sustine ca situatia este similara si in alte orase, preturile de listare continuandu-si trendul descendent.

La randul lor, reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola, sustin ca "vanzatorii mai spera inca intr-o apreciere a preturilor apartamentelor, insa cumparatorii vor discounturi, iar aceasta situatie, in care fiecare parte asteapta o masura decisiva din partea celeilalte, a dus la o scadere importanta a volumului vanzarilor".

Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Detaliile cruciale la care trebuie să fie atenți românii când își caută apartament: „Cu cât o clădire este mai înaltă, cu atât este mai periculoasă”
Unul dintre criteriile importante pe care persoanele care caută să închirieze sau să cumpere un apartament îl iau în considerare este siguranța. Aceasta este dată inclusiv de cât de bine...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#afaceri imobiliare, #apartamente noi, #apartamente vechi, #ieftinire apartamente , #imobiliare