Prima Casa ar putea ustura la buzunar

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 23:44
2779 citiri
Prima Casa ar putea ustura la buzunar
Foto: Sfin

Romanii care au optat pentru credite in euro, inclusiv pentru "Prima Casa", ar putea avea dificultati in achitarea ratelor pe termen lung, considera unii consultanti imobiliari.

"Programul 'Prima Casa' este bun pentru ca, in momentul de fata, nici o banca nu ar fi dat credite fara ajutorul statului la o dobanda atat de atractiva, respectiv Euribor plus 3,5%, maxim 4%. Insa nimeni nu s-a gandit, deocamdata, sau foarte putini au luat in calcul ca, peste cativa ani, Euribor (rata dobanzii cu care bancile se imprumuta in euro intre ele si care intervine in formula de calcul a dobanzii creditelor acordate de banci- n.red.) va fi 4%-5% la care se adauga 3,5% - 4%", a declarat Dragos Dragoteanu, presedintele Euroest, intr-un interviu acordat imopedia.ro.

"Practic, dobanda se va dubla in urmatorii ani, in functie de cum va fi si cursul BNR. Multi dintre cei care acceseaza in acest moment credite ar putea avea probleme pe termen lung", a adaugat Dragoteanu.

Intrebat daca programul "Prima Casa" reprezinta o sursa importanta de venit pentru agentiile imobiliare, acesta a spus ca, pentru cele mici, de cartier, da, poate si pentru cele din provincie, care se ocupa, in principal, cu apartamente aflate in imobile unde valoarea acestora este undeva in jur de 50.000-60.000 de euro.

Criza imobiliara nici nu a inceput, mai crede acesta. "Criza imobiliara va fi structurata pe segmente de piata si anume vor fi aspecte sau segmente din piata imobiliara care vor atinge punctul critic undeva la jumatatea anului viitor. Sunt si segmente din piata imobiliara care isi vor reveni sau vor avea cel putin o stagnare, avand in vedere ceea ce se intampla in acest an", mai arata acesta.

Din punctul lui de vedere, criza aduce un factor esential in piata imobiliara, in sensul in care curata acest domeniu de activitate de foarte multi neprofesionisti, care au crezut ca oricine poate sa faca tranzactii sau intermedieri de tranzactii imobiliare.

Cum alegi o agentie imobiliara

"In primul rand as da telefon la agentia imobiliara respectiva si as vedea, la inceput, cum vorbeste secretara cu mine. As lasa un numar de telefon si as vrea sa vad daca secretara imi spune cine ma va suna si daca persoana respectiva ma va suna in timpul pe care l-a precizat", explica oficialul Euroest.

Al doilea criteriu de selectie ar fi felul in care vorbeste agentul imobiliar. "Pot sa imi dau seama chiar si intr-o discutie telefonica de cinci minute daca agentul imobiliar este sau nu compatibil cu dorintele mele in privinta serviciilor de care vreau sa beneficiez. In al treilea rand, la vizita pe care o fac la sediul firmei respective, pot sa imi dau seama de valoarea firmei respective prin locatia pe care o are ca sediu, prin cum arata firma, prin modul in care sunt tratat de la intrarea in firma", conchide Dragoteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#rate Prima Casa, #Program Prima Casa, #dobanzi Prima Casa , #imobiliare