Prima Casa explodeaza pretul apartamentelor

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 19:01
3697 citiri
Prima Casa explodeaza pretul apartamentelor
Foto: Arhiva

Din cauza programului "Prima Casa", preturile apartamentelor cu doua camere s-a majorat cu 10 - 15 procente, fiind aproape imposibila gasirea unei astfel de locuinte la mai putin de 60.000 de euro.

In zone din Bucuresti precum Militari, Iancului sau Titan, pretul apartamentelor cu doua camere a ajuns la 60.000 - 62.000 de euro, ridicandu-se astfel la nivel maxim garantat de stat, prin programul "Prima Casa", potrivit unui studiu al agentiei Colliers, citat de Ziarul Financiar.

Astfel, dupa aproape un an de scaderi ale preturilor in domeniul imobiliar, proprietarii nu mai fac reduceri, ba chiar majoreaza preturile, profitand de numarul crescut de cereri de cumparare, venit din partea clientilor care pot accesa programul guvernamental.

In ultimele saptamani, preturile locuintelor au crescut cu 5.000 - 10.000 de euro, potrivit lui Ionut Butoi, director executiv al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI).

"Cu greu mai gasesti acum in piata un apartament de doua camere cu mai putin de 60.000 de euro", a spus acesta, pentru Adevarul.

Nici garsionerele nu au scapat de scumpiri. Daca, in luna mai, o garsionera de 32 de metri patrati se vindea cu 37.000 - 39.000 de euro, la jumatatea lui iunie pretul crescuse deja la 44.000 - 45.0000 de euro, potrivit lui Marian Micu, directorul general al agentiei Casa Voastra.

Majorarea a fost determinata atat de "Prima Casa", cat si de faptul ca proprietarii se raporteaza, inca, la preturile din timpurile de crestere imobiliara, cand o garsionera se vindea cu 70.000 de euro, fiind dificil sa accepte doar 40.000 de euro acum.

Cerere crescuta de apartamente noi

Impactul programului "Prima Casa" se resimte si pe segmentul apartamentelor noi. Aici nu provoaca insa atat de mult scumpiri, ci, mai degraba, o cerere crescuta pentru locuintele cu un pret apropiat de limita stabilita de Guvern.

Cerere mare pentru "Prima Casa"

Desi bancile de abia s-au lamurit in privinta condiitilor de acordare a imprumuturilor in cadrul programului guvernamental, dezvoltatorii simt deja efectele acestuia.

In timp ce s-au inmultit cererile pentru apartamente cu doua camere, care au preturi apropiate de suma garantata de stat de 60.000 de euro, nu se observa nici o modificare in cazul cererilor pentru apartamentele cu trei sau mai multe camere, mai scumpe.

Potrivit lui Butoi, preturile au crescut din cauza unui efect de bulgare de zapada. Desi clientii si achizitiile au ramas la aproximativ acelasi nivel, proprietarii au impresia unei cereri mai mari de apartamente, din cauza faptului ca exista mai multe persoane care sondeaza piata.

"Bula asta de crestere a preturilor o sa dispara rapid", estimeaza Ionut Butoi, adaugand ca proprietarii isi vor da seama ca locuintele nu pot fi vandute la preturi mai mari de 60.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#preturi apartamente Bucuresti, #apartamente doua camere, #programul Prima Casa , #imobiliare