Romanii au dat 2,5 miliarde de euro pe terenuri si case

Joi, 13 August 2009, ora 09:58
631 citiri
Romanii au dat 2,5 miliarde de euro pe terenuri si case
Foto: Arhiva

Romanii au platit 2,5 miliarde de euro pe achizitionarea de imobile si terenuri, in primele sase luni ale anului, majoritatea tranzactiilor fiind incheiate din fondurile proprii.

Valoarea impozitului incasat din tranzactiile imobiliare a ajuns la aproximativ 51 de milioane de euro, iar, avand in vedere taxarea medie de 2% pentru fiecare contract, rezulta o valoare totala a tranzactiilor de 2,5 miliarde de euro, potrivit Uniunii Notarilor Publici si Bancii Nationale a Romaniei, relateaza Ziarul Financiar.

In primul semestru din acest an, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 60 de milioane de euro, iar rambursarile sunt estimate la 130 de milioane de euro, luand in calcul o durata medie de creditare de 20 de ani, potrivit BNR.

Pentru a stimula vanzarile, multi dezvoltatori imobiliari au devenit si finantatori, compensand, astfel, pentru lipsa creditarii.

"Noi am vandut aproximativ 200 de apartamente in ansamblul rezidential Confort City prin rate la dezvoltator, pe o perioada de maxim zece ani, cu un avans de cel putin 30%. Nu percepem dobanzi, dar pretul este altul decat pentru cumparatorii care vin cu toti banii; apartamentele in rate le vindem la un pret de circa 1.000 de euro/metrul patrat", a spus Ionut Negoita, proprietarul Confort City.

De asemenea, mai ofera rata la dezvoltator si compania Impact, in cadrul proiectului Greenfield, sau Pelican Com (Atlantis Residence), pe o perioada de rambursare de 2 - 3 ani.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#valoare tranzactii imobiliare, #tranzactii imobiliare primul semestru , #imobiliare