SRI va prelua Hotelul Maria din Baile Olanesti, lasat pana acum de RA-APPS pentru turisti

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 22:06
8984 citiri
SRI va prelua Hotelul Maria din Baile Olanesti, lasat pana acum de RA-APPS pentru turisti
Foto: oltextur.ro

Serviciul Roman de Informatii (SRI), care a primit de la Guvern la sfarsitul anului trecut Palatul Olanesti, folosit in regimul comunist de Nicolae Ceausescu, va prelua in administrare si Hotelul Maria din Baile Olanesti, construit de catre RA-APPS in 2008.

Hotelul de trei stele, aflat in proprietatea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) si operat in regim deschis pentru turism, va fi cedat la solicitarea SRI.

Pe site-ul unitatii se arata ca Hotelul Maria este situat in statiunea Baile Olanesti, in incinta Complexului "Palat Olanesti" (Vila lui Ceausescu), departe de aglomeratia orasului, avand avantajul unui amplasament intr-o zona linistita, aerisita si plina de verdeata si reprezentand cea mai buna varianta atit pentru cazare in statiune, cat si pentru vacante de vis sau intalniri de afaceri (conferinte, simpozioane, team building-uri).

PSD si UNPR isi cumpara vile de la RA-APPS la pret de chilipir

Hotelul are o capacitate de 42 locuri de cazare dispuse in 17 camere duble si 4 apartamente dotate cu TV, aer conditionat, minibar, Internet.

Hotelul si constructiile-adiacente vor fi transmise cu plata, dar la valoarea de inventar, iar banii vor fi achitati din fondurile alocate SRI de la buget, in termen de patru ani, in rate anuale egale. Personalul care deserveste in prezent hotelul va fi preluat de SRI pe baza de evaluare sau va ramane angajat la RA-APPS.

Potrivit sursei citate, imobilele sunt libere de sarcini si nu fac obiectul unor revendicari sau notificari in temeiul legii privind retrocedarile, dar terenul face obiectul unui dosar la Curtea de Apel Pitesti, fiind dispusa restituirea acestuia catre mostenitorii fostului proprietar, iar RA-APPS formuland o cerere de revizuire a acestei solutii.

RA-APPS, gaura neagra: Cat isi propune sa castige si cat a pierdut

Mostenitorii au cerut sa se constate si nulitatea autorizatiei de constructie a hotelului, emisa de Primaria Olanesti la cererea regiei, si desfiintarea cladirii, actiune respinsa de Tribunalul Valcea, dar cu posibilitatea exercitarii de catre mostenitori a cailor de atac.

Dupa licitatii organizate in pofida avertizarilor si esuate, RA-APPS va concesiona imobile

Guvernul va permite RA-APPS sa incheie contracte de concesiune pentru imobile pe care le administreaza, dupa ce a ajuns la concluzia, asupra careia consultantii imobiliari avertizeaza de doi ani, ca nu poate vinde prin licitatie activele ofertate.

Astfel, Executivul va acorda mandat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) sa atribuie contracte de concesiune de lucrari publice si contrate de concesiune de servicii pentru a caror executare este necesara exploatarea unor bunuri proprietate publica sau privata a statului, aflate in administrarea sa.

Concesiunea presupune incheierea unei conventii intre stat si concesionar prin care ultimul obtine dreptul de a exploata bunuri apartinand statului pe o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, in schimbul unei taxe.

RA-APPS nu reuseste sa vanda vreun imobil, in ciuda scaderii pretului cu 10%

Procedurile de atribuire vor fi initiate cu aprobarea Secretariatului General al Guvernului, iar jumatate din sumele rezultate ca urmare a executarii contractelor va ramane la dispozitia RA-APPS pentru lucrari de modernizari si investitii la imobilele pe care le administreaza, restul banilor fiind varsati la buget.

In documentul citat se arata ca RA-APPS detine imobile care necesita investitii majore pentru a putea fi aduse la standarde de utilizare buna sau foarte buna, dar care de cele mai multe ori nu sunt solicitate spre a fi cumparate, deoarece un eventual cumparator va fi obligat ca, pe langa un pret "semnificativ", sa aloce si o suma importanta pentru a aduce proprietatea la un nivel care sa ii permita recuperarea investitiei si un eventual profit.

Necesitatea ca regia sa incheie contracte de concesiune este argumentata si prin problemele actuale de pe piata imobiliara, respectiv reducerea tarifelor de inchiriere coroborata cu impozitarea imobilelor terenuri, proprietate privata a statului.

O parte din sumele care vor fi obtinute de RA-APPS prin concesiune vor fi utilizate pentru reabilitarea imobilelor cu simboluri arhitecturale si a caror stare generala de conservare este critica.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#RA APPS SRI Hotel Maria Olanesti, #RAAPPS SRI hotel Olanesti, #RAAPPS SRI preluare hotel Olanesti , #imobiliare