Vezi cat mai costa apartamentele cu 3 si 4 camere in tara

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 18:55
6204 citiri
Vezi cat mai costa apartamentele cu 3 si 4 camere in tara

Din cauza crizei care a lovit extrem de puternic piata imobiliara autohtona, tot mai multe apartamente cu 3 sau 4 camere au ramas nevandute, in timp ce apartamentele mai mici devin tot mai cautate de cumparatori.

La aceasta situatie s-a ajuns, in principal, din cauza faptului ca tot mai putini romani care nu au o casa isi permit sa isi cumpere un apartamente mare, in ciuda scaderilor de pret.

"Ponderea apartamentelor mari in ansamblul ofertei din piata a crescut cu peste 10% in ultimele 12 luni. Spre deosebire de acum un an, in prezent, numarul apartamentelor cu patru si mai multe camere scoase la vanzare il depaseste pe cel al garsonierelor in Bucuresti, Timisoara si Constanta, in timp ce in Cluj-Napoca, Iasi si Brasov diferenta s-a redus considerabil", sustine Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

Daca in urma cu un an, apartamentele cu trei si patru camere reprezentau putin peste 40% din totalul anunturilor, in prezent, la nivel national, aceste categorii imobiliare reprezinta 50% din oferta din piata.

La nivel national, oferta este impartita dupa cum urmeaza: 37,9% apartamente cu doua camere, 35,8% apartamente cu trei camere, 14,2% apartamente cu patru camere, respectiv 12,1% garsoniere, se arata intr-un comunicat imobiliare.ro, remis Ziare.com.

Aceasta tendinta ca apartamentele mari sa ramana mai mult timp la vanzare este una normala, insa criza a fost cea care a accentuat-o.

"Aceste locuinte au ramas pe piata, in sensul ca nu s-au vandut. Intodeauna dinamica a fost mult mai mare la garsoniere si la apartamentele de doua camere, asa incat cele de 3 si 4 camere au tendinta de a ramane pe piata vanzandu-se mai greu", a explicat analistul imobiliar Ion Radu Zilistenu, pentru Zare.com.

Tendinta este mai accentuata in Capitala, unde ponderea apartamentelor mari este de 53,4% din oferta. Cele mai multe apartamente scoase la vanzare in Bucuresti sunt cele cu trei camere care reprezinta 37,1%, fata de 34,9% cat reprezinta ponderea apartamentelor cu 2 camere.

In acelasi timp, apartamentele cu 4 camere reprezinta 16,3% din numarul total de anunturi a caror obiect este vanzarea de apartamente, fata de 11,7%, procentul aferent garsonierelor.

Cele mai mari scaderi de pret, tot la 3 si 4 camere

Conform Indicelui imobiliare.ro, apartamentele mari sunt cele care au suferit cea mai mare scadere de pret in primele 9 luni ale anului. In Capitala, in primele 9 luni ale anului, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu patru camere 13,8%, iar cel mai putin cele cu doua camere, categoria pentru care exista cea mai mare cerere, si anume 9,5%.

De altfel, in toate cele sase mari orase analizate, pretul cerut pe metrul patrat util pentru apartamentele cu una si doua camere este considerabil mai mare decat pretul solicitat pentru apartamentele cu trei si patru camere. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru ultima luna analizata indica faptul ca in Bucuresti (1.216 euro/mp), Constanta (980 euro/mp), Iasi (932 euro/mp) si Timisoara (908 euro/mp) cele mai scumpe sunt garsonierele, in timp ce apartamentele cu doua camere conduc topul in Brasov (922 euro/mp) si in Cluj-Napoca (1.052 euro/mp).

"Daca studiezi scaderea de pret pe metru patrat, la apartamentele de 3 si 4 camere, aceasta este mult mai mare decat la garsoniere si 2 camere, pentru ca la gasoniere si 2 camere suma pe care trebuie sa o ai ca sa cumperi este mult mai mica si atunci e normal ca sunt mult mai accesibile. Cei care au scos pe piata 3 si 4 camere, stand cu ele, neputand sa le vanda, incearca sa le reduca din pret", a adaugat Zilisteanu, pentru Ziare.com.

Orientarea spre apartamente mici este specifica perioadelor de criza si se reflecta si in domeniul constructiei de apartamente noi, unde asistam la dezvoltare unor proiecte imobiliare cu apartamente mici sau chiar la recompartimentari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#vanzare locuinta, #vanzare casa, #pret vanzare apartamente , #imobiliare