Ziare.com

Diplomatii romani stau in strainatate in locuinte prea mari si prea scumpe - raport Curtea de Conturi

Joi, 14 Iulie 2016, ora 23:42

   

Diplomatii romani stau in strainatate in locuinte prea mari si prea scumpe - raport Curtea de Conturi
Diplomatii romani stau in timpul deplasarilor in strainatate in locuinte prea mari pentru nevoile lor, iar bugetul alocat pentru inchiriere este exagerat, arata un raport al Curtii de Conturi. Asta in conditiile in care exista case detinute de stat care sunt nefolosite.

Spatiile aferente imobilelor detinute de statul roman in strainatate pentru personalul diplomatic nu sunt gestionate cu "economicitate, eficienta si eficacitate", intrucat nu exista "o corelare a suprafetelor libere aflate in imobilele proprietatea statului cu necesarul real de spatii de inchiriat", se arata in document.

Potrivit Curtii de Conturi, sunt inchiriate imobile cu suprafete ce depasesc necesarul pentru numarul de persoane aferent familiilor membrilor misiunilor diplomatice.

Auditul efectuat a aratat ca o mare parte din bugetul Ministerului de Externe este alocata in acest sens si a dat indicii ca e vorba de "o slaba performanta manageriala" si de "un mediu de control intern vulnerabil".

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Evaluarea modului de administrare a cladirilor si terenurilor aflate in domeniul public si privat al statului de catre MAE a evidentiat faptul ca imobilele aflate in strainatate nu sunt evidentiate in contabilitate la valoarea justa, rezultata ca urmare a reevaluarii, precum si faptul ca acestea nu sunt utilizate in conditii de eficacitate si eficienta economica. (...)

Pentru un esantion de numai 7 reprezentante diplomatice ale Romaniei in strainatate, in perioada 2012 - 2014, s-a constatat utilizarea de fonduri de la bugetul de stat in suma de 835.620 de euro pentru inchirierea de pe piata locala a unor imobile cu destinatia de locuinta, in conditiile in care exista spatiu cu aceeasi destinatie disponibil si neutilizat in imobilele proprietate publica si privata a statului roman", se precizeaza in raportul Curtii de Conturi.

Citeste tot raportul Curtii de Conturi

Nu doar ca unele imobile ale statului roman raman goale, ci genereaza cheltuieli de intretineri si nu sunt valorificate deloc cum trebuie.

"Desi sefilor de misiuni diplomatice li s-a delegat calitatea de ordonatori de credite, nu a existat o preocupare a acestora in vederea fundamentarii bugetului in cadrul misiunilor diplomatice pe care le conduc, cu respectarea criteriilor de economicitate, eficienta si eficacitate economica", se arata in raport.

Conform Curtii de Conturi, MAE gestioneaza anual, in medie, derularea unui numar de aproximativ 650 de contracte de inchiriere, avand ca obiect inchirierea de spatii pentru activitatea misiunilor diplomatice sau locuinte de serviciu pentru personalul diplomatic si familiile acestora.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3750 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor