Vrei chirie mica? Cum poti gasi oferte direct de la proprietar

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:41
43566 citiri
Vrei chirie mica? Cum poti gasi oferte direct de la proprietar
Foto: Rently.ro

Este o adevarata bataie de cap atunci cand vrei sa te multi in alt oras si trebuie sa achiti chiria propriu-zisa, eventual pe doua luni in avans, dar si un comision agentului imobiliar care intermediaza afacerea. Insa exista unele site-uri care ofera posibilitatea sa gasesti anunturi direct de la proprietar.

Principalul avantaj al acestora este neplata comisionului perceput de agentie, insa cel mai dificil lucru este sa gasesti astfel de anunturi, deoarece acest lucru necesita mult timp.

"De regula, procesul este unul destul de anevoios, pe piata fiind putine anunturi actuale, ceea ce de multe ori ii face pe multi chiriasi sa renunte la ideea de a inchiria direct de la proprietari si apeleaza la un profesionist care cauta pentru ei in schimbul unui comision negociabil", a declarat Daniel Crainic, director de marketing la portalul Imobiliare.ro, pentru Ziare.com.

El a aratat ca ofertele la un pret foarte mic se dau de regula in cateva ore de la publicarea lor. In consecinta, chiriasul se gaseste intr-o cursa contra-cronometru alaturi de alti chiriasi.

O alta problema este ca doar apeland proprietar cu proprietar poti verifica valabilitatea anunturilor, insa acest proces devine anevoios si de multe ori frustrant, mai sustine reprezentantul Imobiliare.ro.

"Un agent bun filtreaza insa proprietatile, scurteaza timpul, te ajuta in negociere, dar si cu efectuarea unui contract", a punctat Daniel Crainic.

Totusi, agentii imobiliari percep un comision, care poate ajunge la maximum valoarea chiriei pe o luna, dar dupa caz poate cobori substantial pana la 50% din acest pret. Totusi, suma este negociabila.

In ciuda acestui mare avantaj, ofertele sunt limitate, astfel ca portalul Imobiliare.ro gazduieste aproximativ 6.000 de anunturi de la proprietari pe toate segmentele, din totalul de peste 13.400 de oferte publicate pe acest site.

Rently.ro, un proiect care isi propune sa elimine dezavantajele

Avand in vedere ca exista cateva obstacole in a gasi o chirie fara intermediar, un om de afaceri roman a lansat Rently.ro, un site care contine doar anunturi direct de la proprietari si care isi propune sa elimine piedicile in acest proces.

Echipa care a dezvoltat proiectul este condusa de Dumitru Sirbu, fost colaborator la compania de imobiliare Coldwell Banker, care detine functia de director executiv. El a venit cu conceptul si este responsabil de partea de business.

Tanarul antreprenor, originar din Republica Moldova, a fost ajutat de Felix Kerekes, care a facut 2 internship-uri la Google. El este este CTO, fiind programatorul din spatele algoritmelor folosite in site. Echipa este completata de Catalin Pintea, fost designer la o companie de outsourcing din Cluj, care este responsabil de design si produs.

Ideea de a infiinta acest site i-a venit lui Dumitru Sirbu in urma cu doi ani, cand a ajuns la Bucharest Hub, un spatiu comun in care pot activa mai multe companii la inceput de drum, fondat de Vlad Stan. Mediul de acolo i-a aprins tanarului antreprenor dorinta de a intra in lumea IT.

"Atunci mi-a venit ideea de a imbina tehnologia cu imobiliarele si de a automatiza procesele pe care le face un agent imobiliar - totul intamplandu-se prin calculator si smartphone. In noiembrie 2013 am participat la Startup Weekend, unde ne-am intalnit cu co-fondatorii si am lucrat la primul prototip. Urmatoarele luni am vorbit cu 100 de potentiali clienti si am validat ideea. In septembrie 2013 am lansat versiunea beta", a precizat Dumitru Sirbu pentru Ziare.com.

In acea perioada, el colabora deja cu compania de imobiliare Coldwell Banker si s-a hotarat sa ii ajute pe cei care vor sa nu ofere bani agentilor care intermediaza inchirierea unui apartament.

In proiect a fost investit mult timp si multa vointa, insa cei trei co-fondatori au fost singurii care au pus bazele site-ului, din resurse proprii.

"Am pornit proiectul cu 1.000 de euro, putin peste 300 de euro de fiecare, iar pana acum s-au investit aproximativ 4.000 euro in achizitii de echipamente si plata colaboratorilor de la call center, care adauga si verifica proprietatile. Banii sunt proprii", a marturisit tanarul antreprenor.

Cum functioneaza site-ul

Rently.ro foloseste aceeasi metoda ca si agentiile imobiliare traditionale pentru a face rost de proprietati. Diferenta este ca ei au automatizat o mare parte din procese: scaneaza site-urile si ziarele cu anunturi, apoi suna la fiecare proprietar in parte, urmand apoi un proces de verificare si adaugire, care presupune urmatorii pasi:

- verifica daca este proprietar sau agentie si pastreaza pe site doar proprietarii.

- completeaza informatia lipsa si relevanta pentru chiriasi (de exemplu: compartimentarea, anul, repartitoare).

- pozitioneaza corect proprietatea pe harta la nivel de bloc si scara.

- adauga poze furnizate de catre proprietar (in scurt timp vor incepe sa se deplaseze la proprietati pentru a face poze reale si calitative).

- verifica periodic valabilitatea ofertei sau daca s-a schimbat pretul.

"Chiriasii intra la noi pe site, ne spun ce cauta si care este nevoia lor, noi le afisam proprietatile care deja le avem pretabile pentru ei si imediat incepem sa cautam proprietati noi exact pentru nevoile pe care ni le-au comunicat, scanam anunturile si sunam fiecare proprietar in parte. Astfel, chiriasii primesc doar proprietati pe care le cauta, bine prezentate, cu informatii complete, pozitionare corecta pe harta si poze reale. Cel mai important lucru este ca anunturile sunt verificate", a explicat CEO-ul companiei.

Accesul la platforma este gratuit pentru a cauta si vedea detaliile ofertei, insa pentru a contacta direct proprietarul se percepe o taxa de 5 euro pentru un contact sau 25 euro pentru 10 contacte. "Ceea inseamna ca ii economisim atat timp cat si comisionul urias platit intermediarilor. Pentru proprietari insa, totul este gratuit momentan", a punctat Dumitru Sirbu.

Pentru ca anunturile de inchiriere sa intre pe site, ele trebuie publicate fie pe Internet sau in ziare, fie pot fi inscrise direct pe Rently.ro.

"Avantajele prin care ne diferim fata de alte site-uri este ca noi suntem un serviciu de calitate: oferim chiriasilor proprietati bine prezentate, iar proprietarilor le dam clienti buni, avand in vedere faptul ca ei deja au platit un comision, ceea ce inseamna ca este cu adevarat interesat in oferta", a adaugat tanarul antreprenor, care spera ca site-ul sa devina un intermediar de incrdere intre cele doua parti.

Cum vor evolua chiriile anul viitor

Dumitru Sirbu sustine ca anul viitor este un an incert, deoarece preturile chiriilor depind direct de numarul salariatilor veniti in orasele mari, cat si de valoarea salariilor acestora, ce tin de deciziile politice si de economia nationala in intregime.

"Noi consideram ca nu vom asista la nici o crestere semnificativa a preturilor, cel mai probabil se vor pastra preturile la acelasi nivel, poate in lunile septembrie - octombrie 2014, cand vom asista la mici cresteri de pana la 10%", a aratat antreprenorul.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#chirii ieftine Bucuresti, #site chirii ieftine, #oferte chirii Bucuresti, #oferte chirii, #chirii ieftine, #Rently ro , #inchirieri