Piata imobiliara: Investitiile din Romania au scazut cu 13% anul trecut

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 20:09
1558 citiri
Piata imobiliara: Investitiile din Romania au scazut cu 13% anul trecut
Foto: Arhiva

Investitiile imobiliare din Romania au scazut in 2011 cu 13%, ajungand, pe parcursul intregului an, la valoarea de 262,9 milioane de euro.

Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat in sectorul de retail, chiar daca acesta detine a doua pozitie in ceea ce priveste ponderea totala a investitiilor atrase (17,4%).

"Tranzactiile vizand proiecte de tip mixt au insumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele residential si office, cu un procent aproximativ egal de 5% si de sectorul hotelier cu 3,8%. Dupa locatie, dintr-un total de 13 tranzactii, sase sunt in Bucuresti, urmat de orase de rang secundar sau tertiar precum Brasov, Ploiesti, Craiova, Sibiu, Pitesti, Slatina si Baia Mare", a precizat Bogdan Sergentu (foto), Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Cei mai activi cumparatori au fost companiile private si companiile cotate la bursa.

Volumul anual al investitiilor imobiliare in Europa a atins 110 miliarde de euro in 2011, in crestere fata de 104 miliarde de euro in 2010.

Totodata, volumul investitiilor in real estate a crescut in trimestrul patru din 2011 la 31,4 miliarde de euro, reprezentand o majorare de 17% fata de trimestrul anterior, potrivit celui mai recent raport al DTZ, compania de servicii de real estate.

Pe de alta parte, activitatea investitionala din Europa Centrala si de Est s-a contractat la 1,3 miliarde de euro, dupa ce trimestrul precedent marcat un volum semnificativ mai mare, de 2 miliarde de euro.

Investitiile nationale au totalizat 20 de miliarde de euro, reprezentand o cota de piata de 65%, iar investitorii din afara Europei si-au majorat expunerea pe pietele europene, volumul net al investitiilor acestora atingand 3,2 miliarde de euro in ultimul trimestru al anului trecut.

Pe masura ce criza bancara si a datoriilor suverane continua, DTZ a diminuat estimarea cu privire la volumele de investitii din 2012, preconizand o usoara cadere fata de anul precedent, pana la 107 miliarde de euro.

Potrivit estimarilor DTZ Echinox, investitiile ar putea atinge 550 de millioane de euro in 2012, din care 300 de milioane de euro ar putea fi reprezentate de lichidarea de catre banci a garantiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#investitii imobiliare Romania, #investitii imobiliare Europa , #investitii imobiliare