Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Asociatiile de proprietari, la "controlul" locatarilor din blocuri - Noi obligatii privind listele cu intretinerea

Vineri, 11 Martie 2016, ora 09:12
19946 citiri
Asociatiile de proprietari, la "controlul" locatarilor din blocuri - Noi obligatii privind listele cu intretinerea
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatiile de proprietari sunt obligate sa afiseze, langa lista de plata a cheltuielilor acesteia, modalitatea de calcul ce sta la baza sumelor lunare de achitat ce revin proprietarilor, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

In cazul in care aceasta obligatie nu va fi indeplinita de asociatii, amenzile aplicabile vor putea ajunge pana la 3.000 de lei.

Asociatiile de proprietari, obligate sa afiseze cum au calculat intretinerea apartamentelor

Legea nr. 17/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 174 din 8 martie si intra in vigoare vineri.

Asociatiile de proprietari vor trebui sa afiseze lunar, asa cum reiese din document, modalitatea de calcul ce sta la baza sumelor de plata lunare aferente proprietarilor de apartamente. Acest lucru va fi facut de catre presedintele asociatiei.

"Asociatia de proprietari, prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, langa lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, modalitatea de calcul in urma careia au rezultat sumele lunare de plata ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va contine si arata explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor, respectiv modul de calcul si de repartizare a acestor cheltuieli catre proprietari", este prevazut in proiect.

In situatia in care modalitatea de calcul a sumelor lunare de plata ce revin proprietarilor de apartamente nu va fi afisata, amenda aplicabila va fi cuprinsa intre 500 si 3.000 de lei.

Initiatorul actului normativ a afirmat ca introducerea acestei obligatii va impune un plus de transparenta in repartizarea si stabilirea cheltuielilor asociatiilor de proprietari.

De retinut este ca orice persoana interesata poate sa faca sesizari cu privire la faptele ce constituie contraventii. Iar de constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se ocupa persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Afacerilor Interne, primarii sau imputernicitii acestora.

Ce cheltuieli are o asociatie de proprietari

Asociatiile de proprietari au, asa cum stabileste Legea nr. 230/2007, mai multe cheltuieli, dupa cum urmeaza:

  • * cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
  • * cheltuieli pe consumuri individuale;
  • * cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
  • * cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
  • * cheltuieli pe consumatori tehnici;
  • * cheltuieli de alta natura.
  • Suma ce priveste proprietatea comuna a fiecarui proprietar din cadrul condominiului este stabilita si repartizata proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.

    "Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu", este punctat in actul normativ amintit.

    Avocat Coltuc Marius Vicentiu

    Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
    Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
    Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
    Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
    Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
    Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
    #asociatii proprietari intretinere, #liste intretinere blocuri, #liste intretinere schimbari , #intretinere