Ce drepturi au romanii executati silit si evacuati din case - Sfatul avocatului

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:39
8892 citiri
Ce drepturi au romanii executati silit si evacuati din case - Sfatul avocatului
Foto: Arhiva Ziare.com

Fenomenul evacuarilor din imobilele personale a devenit tot mai frecvent, avand in vedere ca au crescut in ultima vreme executarile silite pornite de catre banci, dar si cele realizate de catre recuperatorii de creante.

Trebuie sa stim ca, daca am ajuns in situatia de a fi evacuati, avem drepturi, putem sa blocam evacuarea, sa o amanam sau chiar sa o anulam in anumite conditii.

De asemenea, executorii judecatoresti nu au dreptul sa evacueze in orice clipa din zi si din noapte: trebuie respectate anumite proceduri.

De exemplu, este important de stiut ca nu se pot face evacuari in perioada 1 decembrie - 1 martie.

Codul de Procedura Civila instituie astfel o protectie, evident insuficienta, in articolul 896 si anume: "Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca cel in cauza face dovada ca, in sensul dispozitiilor legislatiei locative, el si familia sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare in care s-ar putea muta de indata".

Executorii pot face evacuarea noaptea?

Conform dispozitiilor de la art. 898, executarea silita va putea continua in ziua inceperii sale, dupa ora 20:00, precum si in zilele urmatoare, inclusiv in cele nelucratoare, daca nu s-a finalizat din cauza opunerii la executare din partea debitorului sau daca operatiunile ce trebuie efecuate pentru finalizarea executarii silite nu s-au putut realiza pana la ora 20:00.

Ce se intampla cu lucrurile aflate in casa?

Bunurile aflate in interiorul imobilului, doar in conditiile in care ele nu fac obiectul executarii silite, precum ar fi "aragazul, frigiderul, mobila, covoarele, centrala termica, calorifere", daca debitorul nu le ridica pe loc, atunci ele vor fi supuse unui proces verbal de sechestru si incuviintate catre un administrator, care ar putea sa fie chiar persoana in cauza.

Dupa intocmirea procesului verbal, debitorului i se va da un termen de maxim 30 de zile sa ridice bunurile din imobil, altfel ele vor fi scoase la vanzare de catre executor, se vor recupera cheltuielile de vanzare si apoi diferenta va fi consemnata pe numele debitorului.

Cum se poate contesta evacuarea?

Daca privim in doctrina, atat pe legea noua a Codului de Procedura Civila, cat si in dogmele legii vechi, executorul are dreptul sa evacueze doar persoana ce are calitatea de debitor.

In prezent, potrivit art. 712 din Codul de Procedura Civila, asupra evacuarii se poate formula contestatie la executare in aceleasi conditii in care se contesta orice act de executare silita emis de catre executor si in aceleasi conditii se poate si suspenda executarea silita, respectiv oprirea executorului de la a proceda la evacuare.

Avocat Cuculis Adrian

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#drepturi executare silita, #drepturi evacuare, #evacuare casa lege , #locuinte