Eficienta energetica a unui imobil, de la A la Z

Advertorial
Luni, 23 Iulie 2018, ora 17:00
30564 citiri
Eficienta energetica a unui imobil, de la A la Z

Cu totii am ajuns intr-un punct in care am dorit sa ne cumparam sau sa inchiriem un apartament si ne-am lovit de o expresie ciudata la prima vedere - eficienta energetica a imobilului.

Inainte de a vorbi de certificatul energetic si de auditul energetic, ar fi bine sa lamurim ce este pana la urma eficienta energetica a unui apartament si cu ce ne ajuta.

Toate locuintele primesc o nota energetica si sunt incadrate intr-o anumita clasa de eficienta energetica. Notele sunt de la 0 la 100, iar cu cat nota este mai mare, cu atat locuinta are o eficienta energetica mai mare.

Acelasi lucru se intampla si in cadrul claselor de eficienta energetica, desi cu acestea suntem obisnuiti deja de la diverse obiecte electrocasnice care se regasesc in casele noastre.

Orice imobil este incadrat intr-o clasa de eficienta energetica, de la A, la G. Aplicandu-se acelasi principiu ca in cazul notelor, imobilele incadrate intr-o clasa de eficienta energetica A, B sau C sunt mult mai performante din acest punct de vedere.

Un imobil din clasa de eficienta energetica G are multe pierderi de energie si presupune multe costuri pe viitor, prin urmare, daca urmatorul apartament pe care il vizualizezi face parte din aceasta categorie, ar fi bine sa te intorci si sa pleci, fara sa te mai gandesti.

De unde stii clasa de eficienta energetica si nota imobilului? Din certificatul energetic al apartamentului pus la dispozitia ta de catre vanzator sau proprietar.

Legea specifica ca orice contract de vanzare-cumparare sau inchiriere care a fost incheiat in absenta unui astfel de certificat energetic al locuintei poate fi declarat nul.

Certificatul energetic iti ofera un reper privind viitoarele costuri de intretinere ale imobilului. Totodata, in certificatul energetic sunt cuprinse si cateva recomandari pe care le poti urma pentru a-ti minimiza pierderile si costurile cu energia electrica.

Care este diferenta dintre certificatul energetic si auditul energetic? Multi oameni confunda termenul de certificat energetic cu cel de audit energetic. Este important sa retii faptul ca certificatul energetic este obligatoriu in momentul in care vrei sa vinzi sau sa inchiriezi un apartament, in timp ce auditul energetic este optional.

Spre exemplu, daca ti-ai cumparat recent o locuinta, ai analizat certificatul energetic predat de vanzator si totusi ai nevoie de cateva solutii optime pentru imbunatatirea eficientei si reducerea consumului de energie, poti opta pentru un audit energetic.

Chiar daca auditul energetic nu este obligatoriu la vanzare sau inchirierea unui imobil, el poate fi extrem de important pentru cei care doresc sa detina un imobil eficient din punct de vedere energetic.

O alta diferenta intre certificatul energetic si auditul energetic este faptul ca cel din urma, fiind mai complex, poate fi eliberat doar de catre un auditor energetic atestat de gradul I. In schimb, certificatul energetic poate fi eliberat si de catre un auditor energetic de gradul II.

Servicii de termoviziune cladiri? Nu in ultimul rand, daca vrei sa vezi toate problemele imobilului tau, la propriu, poti opta pentru serviciile de termoviziune cladiri.

Termografia iti poate arata daca imobilul tau este izolat termic corespunzator, daca exista punti termice, daca ferestrele sunt de o calitate buna sau din contra, de o calitate indoielnica etc.

Serviciile de termografie sau termoviziune cladiri te pot ajuta sa obtii un pret mai bun al imobilului, in functie de problemele detectate sau sa iti faci un calcul al lucrarilor de reparatii.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#certificat energetic cladiri , #locuinte