Gradinar de oras Flori-de-colt pe acoperis. Si-au facut gradina pe casa, in Bucuresti

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 07:31
22517 citiri
Gradinar de oras Flori-de-colt pe acoperis. Si-au facut gradina pe casa, in Bucuresti

Pe casa familiei Peled cresc flori-de-colt. Acoperisul este o gradina in toata puterea cuvantului.

Acolo sus, pe casa din Bucuresti, spectacolul naturii incepe cu primii ghiocei si tine aproape cat e anul de lung. Se deschid, rand pe rand, lalelele si anemonele, crinii si trandafirii, intr-o puzderie de soiuri si culori.

Gradina de pe acoperis este rodul unui vis din copilarie.

"Nascuta si crescuta in Bucuresti la bloc, sunt unul dintre asa-numitii copii de asfalt indragostiti de natura, de viata, de flori. In copilarie visam sa umplu balconul mamei cu pamant si sa-mi plantez o mica gradina in el. Desigur ca nu am primit aprobare (din partea mamei), dar mi-am promis ca daca voi construi vreodata o casa o voi face cu gradina pe terasa. Si m-am tinut de cuvant!", ne-a spus Roxana Peled.

Cand si-au ridicat casa, in zona Colentina-Fundeni, sotii Peled au tinut cont de aceasta promisiune.

Si-au dorit un acoperis verde intensiv, pe care se planteaza pomi, tufe, plante mai mari si care necesita un strat de sol mai gros, spre deosebire de cel extensiv, in cazul caruia stratul de sol este mult mai subtire si pe care se planteaza plante rezistente la seceta, ne-a explicat tanara.

"In consecinta, am cerut arhitectei si inginerului de rezistenta sa calculeze structura in asa fel incat sa tina cont de incarcarea cu inca minimum 20-30 de tone de sol si alte elemente structurale de gradina pe acoperisul casei", a adaugat Roxana Peled.

Detine, impreuna cu sotul sau, o firma producatoare de sabloane cu care se fac desene pe unghii si lucreaza in special pentru export.

Casa imbracata in flori

Au terminat constructia casei in toamna, iar in primavara lui 2013 s-au apucat de gradini - spatiul din jurul casei a fost umplut, de asemenea, cu flori.

"Ne-a luat, practic, toata vara sa le terminam, dar am facut totul singuri, cu ajutorul unui prieten si al unui om angajat care a carat si a amestecat pamant si a facut toate celelalte operatiuni care implicau forta bruta. De ajutor specializat nu am avut nevoie, pentru ca in ziua de astazi, si daca nu stii ceva, poti oricand sa afli de pe Internet", a continuat Roxana Peled.

Gradina de pe terasa are o suprafata de 66 de metri patrati si se intinde pe intreaga amprenta a casei, iar pe peretii exteriori sunt construite jardiniere.

Cel mai mult a costat probabil hidroizolatia

"Am aplicat o hidroizolatie profesionala pentru acoperisuri verzi cu trei straturi, bariera pentru vapori si strat anti-radacina, care a costat in jur de 4.000 de euro. Sunt convinsa ca se putea gasi si o solutie mai ieftina, dar cand hotarasti sa-ti acoperi intreaga casa cu pamant si sa plantezi pomi si trandafiri pe ea, parca nu vrei sa risti dupa cativa ani sa vezi o pata de apa intr-un colt de tavan", a argumentat tanara.

Totul a fost realizat ca la carte.

"Pe hidroizolatie este asternut un strat de geotextil, pe acesta un strat de perlit pentru drenaj si retentia apei si apoi un al doilea strat de geotextil. Urmeaza 20 de centimetri de sol, dupa care gazon de trafic intens cumparat sub forma de covor pe care tot noi l-am instalat cu succes (nu s-a uscat nici un coltisor).

Am construit jardiniere din caramizi reciclate la marginile terasei, pe care apoi le-am umplut cu sol, tufe si trandafiri, si jardiniere din lemn, si acelea hidroizolate, pe zidurile exterioare ale casei, pe care, de asemenea, le-am umplut cu tufe si flori, majoritatea perene", a detaliat Roxana Peled.

In mijloc au construit un mic foisor pe care sa se poata urca trandafirii si clematitele plantate in jur. Au pe acoperis chiar si un iaz cu pesti.

"Desi nu este 'tehnologizat', nu are filtru, aerator sau incalzitor, a parut sa se echilibreze de minune in vara", potrivit bucurestencei.

In ceea ce priveste temperatura din interior, acoperisul verde are un impact remarcabil, ne-a mai spus tanara: "In vara aceasta noi nu am folosit deloc aerul conditionat, nici sus, nici jos, iar acum nu am nici un calorifer deschis sus si, cu toate acestea, este foarte cald".

"Gradina mea contine absolut toate plantele pe care mi le-am dorit si aproape tot ce se poate tine intr-o gradina in Romania, chiar daca in total, si sus, si jos, nu avem mai mult de 150 de metri de sol.

Cu un sistem de plantare calculat si bine planificat, in care nu se lasa spatii cu sol descoperit, o gradina mica poate mentine cu succes o colectie uriasa de plante care sa se dezvolte fericite si in voie", a sustinut Roxana Peled.

Foto: Facebook/Roxana Peled

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#acoperis verde, #gardina acoperis , #locuinte