Incalzirea in pardoseala - Ghid practic

Advertorial
Marti, 18 Iulie 2017, ora 14:19
184502 citiri
Incalzirea in pardoseala - Ghid practic

(P) Esti nehotarat, nu stii ce tip de incalzire sa alegi? Este posibil ca incalzirea prin pardoseala sa fie raspunsul intrebarilor tale.

Daca vrei sa economisesti energie, sa-ti incalzesti casa in mod eficient si sa ai parte de un tratament special al picioarelor tale in diminetile geroase, iti recomand sa citesti acest ghid practic. Citindu-l vei gasi raspunsuri la urmatoarele intrebari:

  • Care este diferenta intre incalzirea conventionala, prin radiatore si cea prin pardoseala?
  • Cate tipuri de incalzire prin pardoseala exista?
  • Cum functioneaza acest tip de incalzire?
  • Care sunt principalele avantaje ale incalzirii in pardoseala si la ce trebuie sa fii atent?

Calorifere vs Incalzire in pardoseala

In timp ce caloriferele incalzesc aerul din proximitatea lor, incalzirea prin pardoseala produce caldura radianta, care distribuie caldura de jos in sus si asigura o incalzire mai buna a camerei. Radiatoarele incalzesc aerul rece si il ridica pana la tavan.

In schimb, incalzirea prin pardoseala, prin caldura radianta pe care o emite, incalzeste nivelul podelei, nu tavanul, si astfel distributia caldurii este mai mare.

Tipuri de incalzire in pardoseala

Incalzirea in pardoseala se poate face prin doua modalitati: incalzirea traditionala prin pardoseala si incalzirea electrica prin pardoseala. Sa le luam pe rand:

  • Transferul termic in incalzirea traditionala prin pardoseala (incalzire prin pardoseala hidraulica) se realizeaza prin circulatia apei printr-un sistem de tevi inglobate intr-o sapa subtire de 3 - 5 cm peste partea superioara a tevilor, obtinandu-se astfel incalzirea sapei si a pardoselii.

Indiferent de alegerea pe care o faceti, este bine de stiut ca sistemul functioneaza independent in fiecare camera in care a fost montat, insa pot exista si abateri de la aceasta regula.

Modul de functionare

In cazul incalzirii electrice prin pardoseala, sistemul electric functioneaza printr-un fir de incalzire sub nivelul podelei. Acest fir se incalzeste cand sistemul este pornit si incalzeste pardoseala, furnizand caldura radianta. In functie de tipul de podea, sistemul este disponibil sub forma de covoras, dar si ca un sistem liber de cabluri. Cablurile sunt pozitionate intr-o forma care asigura distributia caldurii.

Incalzirea hidraulica prin pardoseala functioneaza prin circularea unui flux controlat de apa calda prin conducte in podea. Exista diferite tipuri de tevi disponibile, una facuta cu polietilena legata (PEX-a) si altele realizate cu multi-strat compozit AL-PERT.

Temperatura apei intr-o teava de incalzire prin pardoseala este de obicei 35-55 grade C, temperaturi mult mai scazute decat in cazul radiatoarelor obisnuite, iar, in functie de tipul de podea, aceasta se incalzeste pana la 25-29 grade C. Temperatura este controlata de un termostat sau mai multe, in cazul instalatiilor pe mai multe zone.

Avantaje si la ce sa ai grija

Avantajele incalzirii in pardoseala sunt multiple. Iata o lista pe cele mai importante dintre ele:

  • Confortul de care beneficiezi tot timpul anului

Incalzirea in pardosela ofera confort termic interior pe tot parcursul anului, astfel se poate folosi acelasi sistem pentru incalzire iarna si pentru racire vara.

  • Este potrivit pentru orice tip de finisaj al pardoselii

Nu conteaza daca preferati mocheta, gresia, parchetul stratificat/laminat sau betonul, sistemul de incalzire prin pardoseala se preteaza pe nevoile tale.

  • Control complet al temperaturii

Sistemul de control individual al temperaturii din incapere permite utilizatorului controlul confortului termic in fiecare camera. Unele firme ofera sisteme de control cu comanda wireless sau prin fir.

  • Confort sporit in baia ta

Baia este spatiul in care simtim cel mai acut nevoia incalzirii prin pardoseala. Senzatia placuta de caldura sub picioarele goale este extrem de placuta.

  • Fara vizibilitate si siguranta ridicata

Sistemul de incalzire si racire prin pardoseala nu este la vederea utilizatorului. In plus, lipsa muchiilor ascutite diminueaza riscul de ranire al celor mici.

  • Costuri mici

Incalzirea prin pardoseala este mai eficienta cu 25%-30% decat incalzirea clasica prin radiatoare, ceea ce se reflecta direct in costurile de incalzire ale locuintei tale.

  • Durata crescuta de folosinta

Durabilitatea unui sistem electric de incalzire in pardoseala este crescuta. Acesta poate sa functioneze pana la 50-60 de ani fara sa necesite vreo mentenanta, iar in cazul in care totusi apar defectiuni, service-ul este usor de realizat la nivel local si nu exista riscuri de distrugere a pardoselii.

La ce trebuie sa fii atent cand optezi pentru incalzirea in pardoseala:

  • Pozitionarea mobilierului

Cand iti doresti sa instalezi incalzirea in pardoseala, trebuie sa stii exact unde va fi mobilierul deoarece nu este recomandat ca astfel de sisteme sa fie pozitionate sub acesta, astfel vei evita supraincalzirea pardoselii in acele zone, dar si posibilitatea de a se defecta in timp.

Totodata, daca iti doresti sa aduci piese de mobilier noi in spatiul incalzit prin pardoseala, este de preferat ca acestea sa fie cu picioare pentru a face posibila circulatia aerului cald la nivelul pardoselii.

  • Grija la senzori

Senzorii pentru pardoseala vor fi montati in tuburi copex obturate la capat, la jumatatea distantei intre doua spire paralele consecutive de cablu incalzitor, in zone care nu vor fi acoperite de mobilier, covorase sau alte obiecte. Astfel, la reamenajarea camerei, trebuie sa ai in vedere acest aspect.

  • Pozitionarea termostatului

Este indicata pozitionarea termostatului tinand cont de variatia de lumina de-a lungul zilei pentru ca razele solare puternice pot afecta pe termen lung functionarea optima a termostatului.

In ultima vreme, tot mai multe cladiri beneficiaza de incalzire in pardoseala, aceasta fiind alesa in detrimentul celei conventionale pentru asigurarea confortului locuintelor private, a hotelurilor, pensiunilor, a terenurilor de sport sau a altor tipuri de cladiri.

Daca ai decis ca acest tip de incalzirea este potrivit pentru tine, urmatorul pas este sa vezi care sunt principalii furnizori ai acestei piete si sa decizi de unde sa achizitionezi produsele de care ai nevoie.

Iti recomandam o vizita pe site-ul Kaldura.ro. Preturile produselor sunt accesibile, iar calitatea lor este foarte buna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#incalzire pardoseala , #locuinte