Locuinte in parteneriat public-privat, cu 50% mai ieftine

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 10:10
1958 citiri
Locuinte in parteneriat public-privat, cu 50% mai ieftine

Dezvoltarea proiectelor imobiliare in regim public-privat ar putea reduce pretul de vanzare a locuintelor cu pana la 50%, in conditiile in care statul ar contribui cu terenul si utilitatile, iar dezvoltatorii ar finanta constructia si infrastructura.

"Crearea unor astfel de parteneriate este o practica des intalnita in Vest si poate scadea preturile de vanzare cu 50%. La noi toate costurile sunt suportate de dezvoltatori, iar acest fenomen se vede mai departe in costul locuintelor", a declarat Daniel Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, citat de Ziarul Financiar.

Cu toate ca parteneriatele de genul acesta (PPP) s-au dovedit profitabile pentru vecinii europeni, in Romania statul se incapataneaza in continuare sa construiasca pe cont propriu, ca si dezvoltatorii, generand preturi ridicate dar si blocuri neterminate.

Unul dintre putinele exemple de proiect imobiliar dezvoltat in tara noastra in parteneriat cu municipalitatea este ansamblul Dealul Lomb, de la Cluj, estimat la 650 de milioane de dolari, unde autoritatile locale au participat cu 51%, oferind terenul de 204 hectare, infrastructura si o parte din drumurile principale.

Autoritatile locale au contribuit prin asociere cu cele 204 hectare de teren necesar, conditii in care cei 650 de milioane de euro necesari construirii ansamblului de 6.000 de locuinte

"Nicaieri in lume guvernul nu mai construieste locuinte, iar finantarea constructiei de locuinte de la bugetul de stat nu rezolva problemele legate de locuire din Romania", sustine Gheorghe Popescu, director in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, precizand ca in prezent se lucreaza la un proiect de act normativ pentru reglementarea unui sistem de tip PPP intre constructori, primarii si banci.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#locuinte parteneriat public privat, #parteneriat public privat dezvoltatori imobiliari , #locuinte