Locuintele ar putea pierde aproape jumatate din valoare, in 2009

Joi, 25 Iunie 2009, ora 12:10
2916 citiri
Locuintele ar putea pierde aproape jumatate din valoare, in 2009
Foto: Darian Rom Suisse

Desi, dupa anuntarea programului "Prima Casa", preturile locuintelor au crescut usor, cu 5 - 10%, mai ales in cazul celor mai ieftine, sub limita de 60.000 de euro garantata de stat, analistii din piata spun ca acestea vor continua sa scada, in acest an.

In functie de tipul locuintei si de zona in care se afla, preturile s-ar putea reduce cu 21 - 46 de procente, fata de anul trecut, potrivit unui studiu al companiei de evaluare imobiliara Darian Rom Suisse.

Cele mai severe scaderi se vor inregistra in cazul apartamentelor mici, cu una sau doua camere, situate la periferie. De exemplu, in Bucuresti, un metru patrat va scadea sub 1.000 de euro pe metrul patrat, fata de 1.850 de euro pe metrul patrat, in 2008.

Deja, in zone precum Drumul Taberei si Militari, preturile la apartamentele vechi au ajuns la 900 de euro/mp, trei camere costand, astfel, 70.000 de euro.

"Cred ca o sa ajungem, inspre toamna, chiar la nivelul de preturi pentru 2006", a spus Adrian Crivii, managerul general al Darian Rom-Suisse, in cadrul prezentarii "Analiza pietei imobiliare", disponibil pe site-ul companiei.

Potrivit studiului, pretul unui apartament mic (1 - 2 camere) va costa cu 46% mai putin, daca se afla la periferia Bucurestiului, sau cu 29%, in cazul celor ultracentrale. Diferentele de preturi in functie de locatie sunt mai mici, in cazul apartamentelor cu trei sau patru camere. Astfel, daca in zona ultracentrala scaderea va fi de 32%, la periferie se vor inregistra reduceri de preturi de 33%, acestea din urma ajungand la 900 de euro/mp.

Nici vilele nu vor scapa de efectele crizei economice, preturile acestora ajungand chiar la 750 de euro pe metrul patrat, o scadere de 21%. In centrul Capitalei, costul unui metru patrat pentru o casa va costa 3.250 de euro, reprezentand o scadere de 28%.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine, insa, ca preturile de pe piata imobiliara ar putea sa mai scada, dar la un ritm mai putin spectaculos decat pana acum. Nici programul "Prima Casa" nu va ajuta prea mult. "Nu cred ca acest program va debloca piata imobiliara. Cele cateva mii de tranzactii care vor fi generate de Prima Casa nu vor influenta in mod decisiv piata", a spus Zilisteanu, pentru Capital.

Preturile pentru urmatoarele patru orase, dupa Bucuresti, si anume Constanta, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, vor inregistra scaderi intre 18 - 42 procente, in euro, si de 20 - 25%, in lei.

Astfel, pentru o garsionera, se va plati 34.000 de euro, in Timisoara, 33.000 de euro in Cluj-Napoca si Constanta, si 27.000 de euro, in Iasi. Pentru apartamentele cu patru camere, preturile se vor situa intre 84.000 - 90.000 de euro, fata de valorile cuprinse intre 100.000 - 120.000 de euro, anul trecut.

Pentru cei interesati de construirea unei case, este bine de stiut ca si pretul terenurilor va scadea dramatic. In Bucuresti, devalorizarea se va situa intre 44% - 61%, in functie de locatie, la terenurile unde se pot obtine avize de constructii cu inaltime medie.

In topul ieftinirilor terenurilor se numara Suceava (60%), Oradea (50%), Galati (40%) si Targu Mures (35%).

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#scadere preturi locuinte, #Darian Rom Suisse, #preturi apartamente Bucuresti, #scadere preturi terenuri , #locuinte