Analiza imobiliara: Locuintele se ieftinesc - terenurile agricole, cea mai buna investitie

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 22:40
5054 citiri
Analiza imobiliara: Locuintele se ieftinesc - terenurile agricole, cea mai buna investitie

Locuintele din Romania s-au ieftinit pe parcursul anului 2013, insa ritmul a fost mai putin accelerat fata de anii anteriori.

Singurul domeniu unde s-au inregistrat cresteri ale pretului a fost reprezentat de terenurile agricole, se arata intr-o analiza realizata de compania de consultanta imobiliara Dorian.

Piata imobiliara romaneasca a urmat un trend descendent si in anul 2013, insa mai atenuat decat in perioada 2009-2010, motivul fiind faptul ca investitorii au fost reticenti in a mai pompa capital in pietele emergente din Europa, astfel ca si tara noastra a fost afectata.

"Desi ultimele trei semestre au adus semnale incurajatoare cu privire la situatia economica, cu siguranta perioada de instabilitate nu s-a finalizat iar procesul de revenire economica va fi unul de lunga durata.

Industria imobiliara este practic intr-o perioada de blocaj, constructiile atat in domeniul public cat si cel privat scad, foarte putine proiecte sau dezvoltari in zone adiacente sunt in vizorul investitorilor, iar multe proiecte publice sunt stopate in parte si de perioada lunga de blocare a finantarii europene", a declarat Adrian Crivii, presedinte Darian, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Problemele Programului "Prima Casa"

Specialistii Darian considera ca avand in vedere ca programul guvernamental "Prima Casa" nu a facut distinctie intre stocul de locuinte noi si cel vechi, coroborat cu faptul ca TVA-ul se aplica doar apartamentelor situate in blocurile noi, crescand pretul acestora cu 5% sau 24%, a determinat dezvoltatorii sa concureze pe aceleasi plaje de pret cu apartamentele construite inainte de 1990.

"Acest lucru a dus la scaderea ratelor de absorbtie a constructiilor noi, care a determinat scaderea masiva a proiectelor rezidentiale noi", a aratat reprezentantul Darian.

Pretul apartamentelor vechi, mult mai ieftine fata de 2008

Pretul apartamentelor din blocurile vechi au scazut cu doar doua procente in ultimul an, insa duferenta este de -41% fata de perioada de varf, adica anul 2008.

Iata topul oraselor:

Bucuresti - 957 euro/mp

Cluj-Napoca - 954 euro/mp

Timisoara - 862 euro/mp

Constanta - 839 euro/mp

Iasi - 833 euro/mp

Brasov - 803 euro/mp

Craiova - 773 euro/mp

Care este situatia apartamenelor noi

In ultimii cinci ani, pretul apartamentelor noi a scazut cu aproximativ 35%. Pe parcursul anului 2013, devalorizarea acestora a fost de doar 1,2%, pretiul mediu de tranzactionare la nivel national ajungand la 776 euro/mp.

Iata situatia pe orase:

Bucuresti - 1.138 euro/mp

Cluj-Napoca - 978 euro/mp

Iasi - 967 euro/mp

Brasov - 930 euro/mp

Timisoara - 927 euro/mp

Constanta - 845 euro/mp

Pretul terenurilor agricole a urcat cu 50% in doi ani

In cazul vilelor cu o suprafata medie construita de 150 mp si un teren mediu de 500 mp, cele mai mari preturi de tranzactionare s-au inregistrat tot in Bucuresti (1.038 euro/mp), urmat de Cluj-Napoca (890 euro/mp), Constanta (838 euro/mp), Iasi (744 euro/mp) si Brasov (722 euro/mp).

O crestere spectaculoasa a pretului au inregistrat-o terenurile agricole, astfel ca ele au devenit o afacere profitabila - valoarea acestora s-a apreciat cu aproximativ 50% fata de inceputul anului 2012. Astfel, in functie de regiune, pretul terenurilor arabile variaza intre 1.500 si 4.500 euro/hectar.

"Tendinta de scadere a preturilor se va pastra cel mai probabil si pe termen mediu, in conditiile in care economia nu da semne solide de redresare. Principalii factori ar putea fi cei determinati de limitarea finantarii bancare de programul 'Prima Casa' si de veniturile insuficient de ridicate ale potentialilor cumparatori.

Sansa relansarii economiei si implicit si a pietei imobiliare consta in relansarea finantarii prin atragerea fondurilor europene in bugetul 2014 - 2020, asanarea pierderilor din economie, transparenta in utilizarea fondurilor bugetare si eficientizarea investitiilor", a conchis Adrian Crivii.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#preturi apartamente vechi, #preturi apartamente noi, #preturi 2013 apartamente, #ieftinire apartamente, #ieftinire locuinte , #preturi apartamente