Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Caderea imobiliarelor cu 40%, salvarea creditarii

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:25
5647 citiri
Caderea imobiliarelor cu 40%, salvarea creditarii
Foto: Imobile noi

Preturile la apartamente trebuie sa mai scada cu 35%-40%, pentru a porni un mecanism ce ar avea ca rezultat relansarea creditarii. Fondurile de salvare, care pandesc oportunitati de investitii in toate tarile afectate de criza, ar putea da tonul la constructii, vanzari de apartamente si ar ajuta la eliberarea bancilor de sub greutatea creditelor neperformante.

Lumea financiara se afla in fata unui viitor marcat de restrictii si reguli dure. Este mesajul transmis de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, vocea cu cea mai mare greutate din finantele romanesti, care nu poate sa nu genereze valuri.

Omul de afaceri Niels Schnecker crede ca mesajul nu se referea strict la Romania.

"Guvernatorul a vorbit de reguli in pietele financiare internationale, acolo unde va fi o separare intre bancile de investitii si comerciale, pentru a evita ceea ce s-a intamplat inainte de criza", a spus consultantul financiar, pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, creditarea din Romania nu se va schimba cu mult in urmatoarele luni. Cand se va schimba? Cand asteptarile privind situatia finantelor personale se vor imbunatati.

Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), arata cum "creditarea depinde nu de restrictii, nu de nivelul dobanzii, ci de venitul disponibil al populatiei si al firmelor si de asteptarile privind venitul viitor".

Logica este una simpla. In perioada de boom economic, lumea isi permitea sa se imprumute cu dobanzi de 20%, stiind ca salariul creste cu 25%. "Acum, nu se mai imprumuta nici cu 2%, pentru ca maine s-ar putea sa nu mai aiba job", a explicat, pentru Ziare.com, directorul GEA.

Creditarea este ciclica, a adaugat si Voinea, subliniind importanta puterii de cumparare. "La fel cum si preturile la imobiliare depind tot de puterea de cumparare".

In opinia omului de afaceri Silviu Prigoana, sistemele de creditare ar putea chiar fi relaxate si populatia tot nu se va imbulzi in banci. "Doritorii de credit nu mai pot lua, au deja, nu mai pot rambursa ce au in momentul de fata", a declarat acesta.

Speranta creditarii, pe santierele dezvoltarilor neterminate

Niels Schnecker vede problema cu piata imobiliara in alta directie. Bancile au intarziat executarile silite fata de creditele neperformante, aplicand fara retineri o politica de "evergreening".

Rezultatele vor fi, pana la urma, nefaste, pentru ca valoarea garantiilor la acele credite a disparut si nu se va intoarce atat de repede, in opinia consultantului.

Piata imobiliara este afectata si de factorii naturali natalitate si mortalitate, este de parere Prigoana. "In urmatorii 20 de ani, cei care se nasc nu au nevoie de locuinta pentru ca traiesc cu parintii lor. Dar cand vorbim de mortalitate, raman case goale. Pe langa ce exista pe piata imobiliara construit in momentul de fata, in mod natural raman si case goale", a explicat omul de afaceri, pentru Ziare.com.

Intrebarea care ii framanta insa pe cei mai multi nu este cand au crescut preturile la apartamente, ci cat mai scad. "Dezvoltatorii trebuiau executati silit, iar pretul imobiliarelor trebuia sa atinga un nivel cu 60% mai mic, fata de 2007. Din acest moment, piata imobiliara ar mai trebui sa cada cu 35-40%", a afirmat Schnecker.

De altfel, caderea imobiliarelor ar insemna si salvarea creditarii. "Daca acele scaderi ar avea loc, am atrage fondurile de salvare, care vin si cumpara chilipiruri in situatie de distres total", a adaugat el.

Dupa ce cumpara tot ce gasesc pe piata, mai ales proprietatile neterminate, la preturi infime, dau de lucru industriei de constructii pentru a le termina, le vand la profituri mari pentru ei, dar mentinand preturi foarte mici pentru populatie. "In felul acesta, se relanseaza intreaga industrie, inclusiv creditarea, pentru ca atunci bancile isi elibereaza acele portofolii blocate in momentul de fata de niste credite neperformante", a concluzionat Schnecker.

In schimb, Silviu Prigoana crede ca, in 2020, ar putea fi si mai rau, el bazandu-se pe declaratiile guvernatorului BNR, care a afirmat ca restrictiile viitoare vor fi "relaxari" fata de situatia din 2002.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#piata imobiliara, #credite imobiliare, #deblocare piata credite locuinte , #preturi apartamente