Cat mai costa un apartament in marile orase

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 14:11
3378 citiri
Cat mai costa un apartament in marile orase
Foto: Arhiva

Pretul apartamentelor, la nivel national, a scazut cu 4,7 procente, in luna mai, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit indicelui imobiliare.ro.

Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru a cincea luna a anului, 996 euro/mp util, este cu 0,8% mai mica decat cea inregistrata in luna aprilie, se arata intr-un comunicat imobiliare.ro, remis vineri Ziare.com.

Pentru prima data in acest an, panta descendenta este resimtita la nivelul fiecarui oras din cele sase analizate, atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi, singura exceptie fiind intalnita in cazul unitatilor noi din Constanta.

"Volumul cumparatorilor solvabili pe segmentul apartamentelor s-a redus considerabil, iar acest lucru se reflecta in evolutia preturilor. In ultima luna, preturile au scazut in toate cele sase orase analizate, iar pe anumite categorii, ca de exemplu garsonierele din Cluj, scaderea depaseste chiar si 3 procente. In unele orase, ca de exemplu Ploiesti sau Brasov, a fost atins un nou prag minim al preturilor apartamentelor", a subliniat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti inregistreaza, pentru luna mai, o valoare medie de 1.140 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 0,5%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 4,1% mai ieftine. Tendinta de scadere din ultimele treizeci de zile a fost resimtita atat pe segmentul vechi, cat si pe cel nou.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la valoarea de 1.319 euro/mp util, in scadere cu 0,5% fata de luna aprilie. In comparatie cu mai 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este in prezent cu 7% mai mic, ecartul accentuandu-se.

Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu doua camere, care s-au ieftinit in ultimele 30 de zile cu doua procente. Pretul mediu solicitat pentru garsoniere a scazut cu 0,7%, iar cel al apartamentelor noi cu trei camere a stagnat in mai.

Luna mai a adus modificari de preturi si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.070 euro/mp de suprafata utila, cu 0,2% peste valoarea lunii aprilie si cu 3,2% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu doua camere care s-au scumpit cu 0,8%. Garsonierele si apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,4% in acest interval. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta este constatata in cazul garsonierelor care sunt mai ieftine cu peste 5%.

Brasov

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 848 euro/mp de suprafata utila, cu 1,9% mai putin decat in luna precedenta. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 3,2% mai mic, aceasta fiind totodata cea mai mica valoare medie inregistrata pentru pretul apartamentelor din Brasov de la inceputul crizei incoace.

Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a scazut in ultimele treizeci de zile cu 2,4%, de la 918 euro/mp util pana la valoarea de 896 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt mai ieftine cu putin peste 2%.

Cluj-Napoca

Scaderea, in mai, a fost de 1,4%, un procent relativ ridicat pentru un interval de 30 de zile. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna aprilie are o valoare medie de 937 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 5,4% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Tendinta de scadere a pretului a fost mai accentuata pe segmentul nou, apartamentele din aceasta categorie ieftinindu-se cu aproape 3% in ultimele treizeci de zile, pana la valoarea medie de 877 euro/mp util, atingandu-se, astfel, un nou minim al acestui an pe acest segment. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi din Cluj sunt mai ieftine cu 10%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la valoarea de 982 euro/mp util, in a patra luna a anului, cu 0,8% sub media lunii precedente. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu doar 1,5% mai ieftine.

Pe categorii de apartamente, tendintele au fost diferite. In cazul garsonierelor si al unitatilor cu trei camere, a fost constatata o scadere de 3,4%, respectiv 1,6%. Unitatile cu doua camere s-au scumpit pentru a doua luna consecutiv, de aceasta data cu 0,5%.

Constanta

Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului a atins valoarea de 906 euro/mp util. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a crescut totusi cu 1% de la 924 euro/mp util pana la 933 euro/mp util.

Pe de alta parte, tendinta de ieftinire s-a manifestat accentuat in cazul apartamentelor vechi. Pretul mediu pe metru patrat util in acest caz a inregistrat, in luna mai, o scadere de 1%, atingand valoarea de 899 euro/mp util si, totodata, o noua valoare minima de la inceputul crizei incoace.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu aproape 5% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 1% in luna mai, atingand valoarea de 899 euro/mp util, cu 4,6% mai mica decat in urma cu 12 luni. In aceste ultime treizeci de zile, unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,8%.

Totusi, in aceeasi perioada, garsonierele s-au scumpit pentru a doua luna consecutiv, de aceasta data cu 2%, iar pretul apartamentelor cu doua camere a inregistrat o scadere de 2%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul unitatilor vechi cu doua camere care sunt cu 4,6% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Luna mai aduce preturi mai mici si pe piata rezidentiala din cel mai mare oras din vestul tarii. Apartamentele din Timisoara s-au ieftinit cu 1,6% in ultimele treizeci de zile, peste media nationala, coborand din nou sub pragul de 800 euro/mp util.

Totusi, valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata la nivelul orasului pentru cea de-a cincea luna a anului, 794 euro/mp util, este cu aproape 2% mai mare decat valoarea inregistrata in urma cu 12 luni, Timisoara fiind de altfel singurul oras analizat in care atat pe segmentul nou cat si pe cel vechi, apartamentele sunt mai scumpe decat acum 12 luni.

Diferenta este mai mare in cazul unitatilor vechi care, cu o valoare medie a pretului cerut de 788 euro/mp util, sunt cu 2,3% mai scumpe decat acum un an. In mai, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vanzare a ajuns la 845 euro/mp util, cu 2,2% mai putin decat in urma cu treizeci de zile, dar usor peste pretul mediu solicitat in aceeasi perioada a anului trecut.

In ultimele treizeci de zile, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 788 euro, cu 1,5% mai putin decat in aprilie, dar cu 2,3% mai mult decat in urma cu douasprezece luni.

Apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cel mai mult, pierzand mai bine de 2% din pret. In acelasi interval, garsonierele, dar si unitatile cu trei camere au inregistrat scaderi de pret cuprinse intre 1,4% si 1,7%. In comparatie cu luna mai 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre +0,2% in cazul garsonierelor si +2,4% in cazul unitatilor cu trei camere.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna mai, o valoare medie de 836 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 2,2% inregistrata in ultimele treizeci de zile, cea mai mare dintre orasele analizate, preturile apartamentelor din Ploiesti ating un nou prag minim de la inceputul crizei.

In comparatie cu luna aprilie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 7% mai mici, aici inregistrandu-se cea mai mare diferenta de pret dintre toate orasele analizate, in comparatie cu 12 luni in urma.

T.B.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#scadere preturi apartamente mai, #preturi apartamente Bucuresti mai, #preturi apartamente Timisoara mai , #preturi apartamente