Cat s-au scumpit apartamentele in marile orase

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 11:59
3379 citiri
Cat s-au scumpit apartamentele in marile orase
Foto: Arhiva

Preturile apartamentelor, la nivel national, s-au majorat usor, in luna martie fata de februarie, cu 1,7 procente, potrivit unui studiu al imobiliare.ro.

Valoarea medie a Indicelui national imobiliare.ro pentru luna martie, 1.003 euro/mp util, este cu 17 euro/mp util mai mare decat cea din luna februarie, indicele pretului mediu solicitat pentru apartamentele din Romania depasind, din nou, pragul de 1.000 euro/mp.

In a treia luna a anului, interesul cumpatatorilor, in general, a crescut, oarecum firesc dupa inghetul din primele luni. Totusi, indicele calculat la nivelul principalelor orase din tara a inregistrat valori in scadere in cateva localitati, printre care Bucuresti, Ploiesti sau Timisoara.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.043 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 3,8% mai mici.

"In ultimele treizeci de zile, cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Ploiesti, iar cea mai mare crestere la Cluj-Napoca. Preturile apartamentelor vor mai cunoaste oscilatii in acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar si politice. Astfel, modificari legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor masuri ce vizeaza cresterea veniturilor populatiei, ca reducerea CAS de pilda, vor avea un impact si asupra preturilor locuintelor", subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro indica o valoare medie de 1.145 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 0,3% fata de luna precedenta. Se atinge, astfel, un nou prag minim al preturilor apartamentelor inregistrat la nivelul Bucurestiului, de la inceputul crizei incoace. Tendinta de scadere a fost resimtita doar pe segmentul apartamentelor noi, pretul mediu solicitat pentru apartamentele vechi inregistrand o crestere usoara.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la valoarea de 1.321 euro/mp util, in scadere cu 1,3% fata de februarie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.338 euro.

In comparatie cu martie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala este cu 0,7% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care continua sa se ieftineasca simtitor, pretul mediu solicitat pentru aceasta categorie inregistrand o scadere de 2,1% in ultimele 30 de zile.

Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat insa o crestere de 0,4% in martie, in timp ce garsonierele s-au ieftinit cu 0,5%.

Luna martie a adus modificari de preturi si in cazul apartamentelor vechi din Capitala, insa intr-un sens complet diferit. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.073 euro/mp de suprafata utila, cu 0,6% mai mult decat in luna precedenta si cu 2,5% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor care s-au scumpit cu aproape 2 procente, dar si al apartamentelor cu patru camere al caror pret a crescut cu 0,8% in ultimele 30 de zile. Pretul unitatilor vechi cu doua camere a stagnat in martie, iar apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 0,2%.

Brasov

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 862 euro/mp de suprafata utila, cu 0,5% mai mult decat in luna februarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,4% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele 30 de zile depasind din nou pragul de 900 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu doar 0,5% mai ieftine.

In luna martie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,2%, pretul acestora coborand de la 856 euro/mp util pana la o valoare medie de 854 euro/mp util. Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu aproape doua procente in ultimele treizeci de zile. De asemenea, pretul garsonierelor s-a ajustat cu 0,3% in acest interval. In schimb, pretul cerut pentru unitatile cu doua camere a inregistrat o scadere de 1,1% in a treia luna a anului.

Cluj-Napoca

Dupa o scadere de 0,8, respectiv 0,6% inregistrata in primele doua luni ale anului, in martie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut cu 0,6%. Astfel, Indicele imobiliare.ro are o valoare medie de 940 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 5% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara.

Tendinta de crestere a fost data de evolutia segmentului nou, unde pretul mediu cerut a inregistrat o crestere de 2,1% in ultimele 30 de zile, ajungand la valoarea de 895 euro/mp util. Fata de anul trecut, pe acest segment inregistram o diferenta de aproape 8%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la valoarea medie de 975 euro/mp util, in scadere cu 0,3 fata de luna februarie. Aceasta valoare este cu 2,3% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. In cazul garsonierelor, a fost constatata o crestere a pretului mediu solicitat de 0,8.

Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat insa o scadere de 1%, respectiv 0,5%. Valoarea actuala a preturilor medii cerute pentru apartamentele vechi se apropie din ce in ce mai mult de cea inregistrata la inceputul anului trecut, cea mai mare diferenta, de 2,5%, fiind intalnita in cazul apartamentelor cu trei camere.

Constanta

Indicele imobiliare.ro are valoarea de 915 euro/mp util. Pretul apartamentelor noi a crescut cu 1,3%, de la 931 euro/mp util pana la 943 euro/mp util. Tendinta de crestere nu s-a manifestat insa in cazul apartamentelor vechi. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu aproximativ 3% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,5% in luna martie, atingand valoarea de 909 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 2,3%. Scaderi mai mari de pret au fost inregistrate la apartamentele vechi cu trei camere: -1,4%.

Pretul mediu solicitat in cazul unitatilor cu doua camere a stagnat, in timp ce garsonierele s-au ieftinit cu 0,2%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua si trei camere care sunt cu pana la 3,2% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Martie este prima luna din acest an in care preturile medii solicitate pentru apartamentele din Timisoara au inregistrat o scadere. Este vorba despre o contractie de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou.

Valoarea Indicelui imobiliare.ro, 813 euro/mp util, este cu doar 1,9% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Diferenta este mai mare in cazul unitatilor noi care, desi s-au ieftinit cu 2,6% in martie, atingand valoarea medie de 885 euro/mp util, sunt cu 5% mai scumpe decat acum un an.

In martie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a coborat din nou sub pragul de 800 euro/mp util, inregistrand o scadere usoara, de 0,2%, fata de luna precedenta.

Apartamentele vechi scoase la vanzare in Timisoara sunt, in prezent, cu 1,3% mai scumpe decat in urma cu 12 luni. Apartamentele vechi cu doua si trei camere au inregistrat scaderi de pret de 0,5%, respectiv 1,1%. Pretul garsonierelor a crescut insa, in acelasi interval, cu 1,4%.

In comparatie cu luna martie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -2,5% in cazul garsonierelor si +3,5% in cazul unitatilor cu trei camere.

Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti indica, pentru luna martie, o valoare medie de 860 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 1,1% inregistrata in ultimele treizeci de zile, indicele calculat la nivelul orasului Ploiesti a cunoscut cea mai mare contractie dintre toate orasele analizate.

In comparatie cu luna martie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 2,4% mai mici.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#preturi apartamente martie Bucuresti, #preturi apartamente Brasov martie , #preturi apartamente