Criza in imobiliare: Diferenta mare intre asteptarile proprietarilor si cele ale cumparatorilor

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 13:23
3950 citiri
Criza in imobiliare: Diferenta mare intre asteptarile proprietarilor si cele ale cumparatorilor

Exista diferente semnificative intre asteptarile financiare ale vanzatorilor si cele ale cumparatorilor, potrivit unui studiu recent.

Analiza realizata de imobiliare.ro face o comparatie intre pretul mediu cerut la inceputul lunii septembrie pentru anumite categorii de locuinte din trei zone ale Capitalei si valoarea medie de listare a ofertelor retrase de pe piata, in ultimele trei luni, in aceleasi cartiere, potrivit unui comunicat remis luni Ziare.com.

De mentionat este ca cel din urma indicator reprezinta ultima modificare de pret cerut de catre vanzatori, de la acest nivel mai putand avea loc negocieri.

Gorjului-Apusului, cel mai echilibrat cartier pentru apartamentele cu 2 camere

Pe segmentul locuintelor cu doua camere construite intre 1978 si 2000, cel mai bine conectati la asteptarile cumparatorilor sunt proprietarii din zona Gorjului-Apusului.

Daca in aceasta zona, pretul mediu pentru ofertele iesite din piata in ultimele trei luni a fost de 53.000 de euro, valoarea medie de listare a unitatilor locative disponibile inca spre vanzare la inceputul lui septembrie era foarte apropiata, respectiv 53.750 de euro (o diferenta mai mica de 1,5%).

In Gorjului-Apusului, ofertele scoase de pe portal in ultimele trei luni au consemnat o scadere de 5%, in vreme ce anunturile active la inceputul lui septembrie inregistrasera o ieftinire de 2%.

Pe locul al doilea se situeaza zona Unirii, unde pretul mediu cerut pentru ofertele active la inceputul lunii in curs era de 114.900 de euro. Diferenta fata de ofertele retrase din piata in ultimele trei luni - la un nivel de 110.000 de euro - este, in acest caz, de aproximativ 4%.

In ultimele trei luni, locuintele din Unirii au inregistrat o ajustare medie de pret de 7%, pana a ajunge la un nivel interesant pentru cumparatori, in vreme ce unitatile disponibile inca spre vanzare consemnasera un declin de doar 3%.

In cartierul Iancului se regaseste cea mai mare discrepanta intre proprietari si cumparatori, dintre zonele analizate. Aici, valoarea medie de listare pentru apartamentele cu doua camere era, la inceputul lunii septembrie, 63.000 de euro.

Pretul mediu cerut pentru ofertele din aceasta categorie retrase de pe piata in ultimele trei luni arata insa ca acest gen de locuinte devin interesante pentru cumparatori la un pret cu circa 6% mai mic, respectiv 58.900 de euro. De mentionat este ca, daca apartamentele ce si-au gasit deja clienti s-au ieftinit, in medie, cu 4%, ofertele ramase active consemnasera deja ieftiniri de 3%.

Preturi mai mici la apartamentele cu 3 camere in zona Iancului

Pe segmentul locuintelor cu trei camere, situatia sta invers: proprietarii din zona Iancului sunt, de data aceasta, cel mai bine conectati la asteptarile cumparatorilor. In aceasta zona, apartamentele disponibile pe piata la inceputul lui septembrie aveau un pret mediu cerut chiar mai mic decat valoarea de listare a ofertelor retrase din piata in ultimele trei luni: 70.500 de euro, fata de 72.000 de euro.

Acest lucru poate fi explicat, pe de o parte, si prin faptul ca anunturile ramase valabile inregistrasera deja o ieftinire de 5%, fata de scaderea de doar 4% a ofertelor retrase de pe piata.

In zona Unirii, locuintele tricamerale disponibile spre vanzare la inceputul lunii aveau un pret mediu cerut de 138.000 de euro, fata de nivelul de 134.000 de euro la care au iesit din piata oferte similare in perioada de vara, ceea ce echivaleaza cu o diferenta de aproape 3%.

Daca ofertele retrase au inregistrat scaderi de pret de 6% de la momentul listarii, cele care sunt inca valabile au consemnat deja un declin de 9%.

Cea mai mare discrepanta intre asteptarile proprietarilor si cele ale cumparatorilor se regaseste, de data aceasta, in Gorjului-Apusului. Ofertele active in septembrie aveau un pret mediu cerut de 69.500 de euro, cu aproape 3,6% mai mult decat valoarea de listare a ofertelor iesite din piata, de 67.000 de euro. In aceasta zona, ambele categorii de oferte au consemnat scaderi de 6%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#diferente cerere oferta apartamente, #oferte apartamente Bucuresti, #preturi apartamente Bucuresti , #preturi apartamente