Piata imobiliara, in expectativa. Vom plati 700 de euro/mp in aceasta toamna?

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 12:54
5000 citiri
Piata imobiliara, in expectativa. Vom plati 700 de euro/mp in aceasta toamna?
Foto: Howtorealestateinvest

Dupa o vara cu preturi in scadere si putine tranzactii, un lucru, de altfel, normal pentru piata imobiliara, analistii nu se asteapta, insa, ca piata sa prinda viteza in aceasta toamna, asa cum s-ar intampla intr-un an normal, fara criza.

Factorii internationali, pornind de la criza datoriilor suverane si terminand cu toate discutiile privind eficienta si viitorul monedei euro, ii impiedica pe potentialii cumparatori sa treaca la fapte, acestia preferand, deocamdata, sa astepte "deznodamantul" crizei.

"Cum piata imobiliara este strans legata de evolutia generala a economiei, evident si ea este afectata de aceasta criza. In general, in astfel de momente de criza nu se iau decizii de investitie, ele se amana pentru momente mai bune. Astfel incat este greu de spus ceea ce se va intampla", a declarat, pentru Ziare.com, dr. Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Pe de alta parte, tocmai datorita crizei, investitorii ar putea alege sa se "adaposteasca" de inflatie prin achizitia de proprietati imobiliare, potrivit lui Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta.

"Dupa opinia mea, nu va fi o crestere de pret in perioada urmatoare, din cauza faptului ca n-au fost foarte multe tranzactii in vara. In schimb, datorita situatiei europene si a zvonurilor cu moneda euro, a instabilitatii europene, care genereaza inflatie, oamenii vor cauta, in imediata perioada urmatoare, sa-si investeasca banii in proprietati, lucru care este cea mai sigura modalitate de a investi banii, de a nu-i pierde, de a scapa de inflatie", a precizat Uzunov, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, deja se simte faptul ca oamenii sunt mai interesati, in prezent, de piata imobiliara, iar dezvoltatorii au regandit proiectele, recompartimentand locuintele, asfel incat acestea sa devina vandabile. "Toata lumea se uita la ceea ce se intampla pe plan mondial. Orice zvon mai neplacut atinge imediat piata intr-un sens sau altul", a adaugat presedintele Regatta.

Spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, in luna august, preturile apartamentelor, de exemplu, au scazut cu 8 procente, potrivit unui studiu al imobiliare.ro. Cu toate acestea, specialistii in domeniu sustin ca lucrurile sunt diferite acum, deoarece sentimentul de incredere in acest segment de piata a inceput sa se imbunatateasca.

In plus, imaginea foarte proasta pe care o capatase piata imobiliara, in urma boom-ului din anii 2007 - 2008, cauzata de achizitii si investitii mai mult sau mai putin inspirate, iar, apoi, a prabusirii sale, a inceput sa dispara, sustine Uzunov.

"Dupa 2008, piata imobiliara a avut o imagine ingrozitoare, pentru ca foarte multi s-au ingramadit sa investeasca si au pierdut din cauza unor investitii destul de fara cap facute. Era febra aia, sa cumpere ceva. Dupa 2008, imaginea pietei imobiliare a fost foarte rea, dar acum a inceput sa se restabileasca si sa se puna pe linia de plutire", a explicat Uzunov, pentru Ziare.com.

Cat vom ajunge sa platim pentru un metru patrat?

In teorie, lucrurile stau destul de simplu: pretul pe metru patrat, in segmentul rezidential, nu ar trebui sa fie mai mare decat doua salarii medii pe economie. In Romania, acest lucru s-ar traduce in aproximativ 700 de euro/mp, avand in vedere ca salariul mediu net este de circa 350 de euro.

"Eu cred ca este posibil sa se mai coboare sub 1.000, nu neaparat pana la 700 de euro, insa, in orice caz, evolutiile pe piata imobiliara romaneasca, in urmatorii ani, nu vor mai fi atat de senzationale ca in perioada de dinainte de criza, cand asistam la procente de crestere de 20 - 40 la suta/an. Variatiile vor fi mult mai mici, se vor masura, anual, cu o singura cifra", a comentat Zilisteanu.

Analistul imobiliar a precizat ca asistam, in prezent, la o asa-numita piata a cumparatorului, in care clientul este cel care decide nivelul preturilor, avand in vedere oferta foarte bogata, la o cerere foarte scazuta.

In aceasta toamna ar putea exista o crestere a numarului de tranzactii si, posibil, o usoara majorare a preturilor, insa acest lucru nu reprezinta neaparat o tendinta, avand in vedere incertitudinile care planeaza asupra economiei romanesti, potrivit analistului.

Desi, in prezent, in Bucuresti, preturile se incadreaza intre 600 - 2.000 de euro/mp, in functie de locatie si tip de locuinta, potrivit lui Uzonov exista si clienti dispusi sa plateasca 4.000 - 5.000 de euro/mp, pentru case de lux. "Pe termen scurt, in aceasta toamna, nu preconizez modificarea preturilor. Nu se va ajunge la pretul din 2008, decat poate pe un termen foarte, foarte lung, se va putea ajunge la acea cerere", a explicat presedintele Regatta.

Bancile prefera sa imprumute statul, decat clientii pe real estate

Intr-o perioada in care bancile se confrunta atat cu probleme de ordin financiar, cat si cu o dezaprobare masiva la nivelul populatiei, dupa ce au fost invinuite, in mare parte, pentru recesiune, acordarea de credite imobiliare sau ipotecare nu pare sa reprezinte o prioritate.

Pentru a rezista unei noi crize despre care multi economisti avertizeaza, fuziunile de pe piata bancara - cel mai recent exemplu fiind Alpha Bank si Eurobank, ambele prezente si in Romania - ar putea reprezenta o strategie de consolidare si contracarare a efectelor crizei.

"Pe de alta parte, situatia specifica a Romaniei, in care statul se imprumuta extrem de mult, bancile au un client mare si sigur si este mult mai usor sa administrezi un credit foarte mare decat un milion de credite mici. In plus, faptul ca creditarea este la cote mici, de fapt, nu este numai o "vina" a bancilor, dar si a potentialilor clienti, care nu solicita credite", a explicat Radu Zilisteanu.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca bancile trebuie sa suporte un nou risc, al deprecierii valorii activelor aduse in garantie, lucru ce a determinat ca bancile sa fie mult mai prudente cand vine vorba de a da imprumuturi imobiliare.

Nu in ultimul rand, potrivit lui Zilisteanu, s-a intensificat si fenomenul executarilor silite, bancile fiind obligate de reglementarile BNR sa faca acest lucru, in anumite conditii, cand este imposibila restructurarea creditului.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
#preturi apartamente, #piata imobiliara, #achizitie locuinte , #preturi apartamente