Preturile apartamentelor, in crestere - vezi unde s-au scumpit cel mai puternic locuintele

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:18
4991 citiri
Preturile apartamentelor, in crestere - vezi unde s-au scumpit cel mai puternic locuintele

Dupa scaderi record in primele opt luni ale anului, preturile apartamentelor revin pe crestere usoara.

In primele opt luni din 2013, apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit cu marja-record de 6,95% comparativ cu ultimii doi ani, se arata intr-o analiza Imobiliare.ro.

Prima luna de toamna insa, recunoscuta in mod traditional pentru "retrezire"

a pietei imobiliare, s-a remarcat printr-o tendinta de stabilizare a acestui segment. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretul mediu cerut in septembrie la nivel national a crescut usor, cu 0,1%, de la 910 euro pe metru patrat in august, la 911 euro pe metru patrat (valoare cu 5,4% mai mica decat cea inregistrata in perioada similara a anului trecut).

Tendinta de majorare a fost resimtita vizibil mai acut in marile orase.

Brasov:

Orasul de la poalele Tampei se situeaza pe primul loc in topul scumpirilor consemnate in luna septembrie, conform Imobiliare.ro. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare in Brasov a ajuns la 827 de euro pe metru patrat, in crestere cu 1,6% comparativ cu nivelul de 814 euro pe metru patrat consemnat in luna august; fata de perioada similara din 2012, valoarea actuala este cu 2% mai mica.

Tendinta de crestere a fost sustinuta in luna septembrie in mod exclusiv de segmentul apartamentelor vechi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 800, la 817 euro pe metru patrat util. Pretul cerut pentru unitatile locative nou-construite s-a mentinut insa constant, la valoarea de 896 de euro pe metru patrat.

Cluj-Napoca:

Capitala Transilvaniei este al doilea mare oras al tarii caracterizat de scumpiri in ultima luna. Apartamentele disponibile spre vanzare in Cluj-Napoca s-au apreciat in septembrie cu 1,4%, de la 904, la 917 euro pe metru patrat util; aceasta crestere a dus la ingustarea diferentei de pret fata de perioada similara din 2012, valoarea actuala fiind cu doar 0,4% mai mica decat cea de anul trecut.

Spre deosebire de Brasov, trendul ascendent al preturilor a fost generat doar de apartamentele noi: suma medie solicitata pentru acestea a crescut cu 1,2%, de la 830, la 840 de euro pe metru patrat util. Locuintele din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 0,4%, de la 983, la 979 de euro pe metru patrat, conform datelor Imobiliare.ro.

Bucuresti:

Si Capitala se inscrie pe lista oraselor care au consemnat un avans al preturilor in luna septembrie. Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare medie de 1.060 de euro pe metru patrat util pentru apartamentele scoase la vanzare in Bucuresti, dupa o crestere de 0,6% fata de nivelul de 1.054 de euro pe metru patrat consemnat in luna august.

Preturile solicitate la ora actuala in Capitala sunt cu 5,9% mai mici fata de aceeasi perioada din 2012. Si aici, proprietarii de apartamente vechi sunt cei care au dat "tonul" scumpirilor: acestia au solicitat in septembrie un pret mediu de 1.008 euro pe metru patrat, in crestere cu 0,8% fata de pragul de 1.000 de euro pe metru patrat atins in august. Apartamentele noi, pe de alta parte, s-au ieftinit cu 0,2% in prima luna de toamna, de la 1.173, la 1.171 de euro pe metru patrat.

C.S.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#scumpire apartamente, #preturi apartamente, #locuinte Bucuresti, #apartamente Brasov, #apartamente Cluj , #preturi apartamente