Vrei sa investesti intr-o locuinta? Orasul din Romania unde banii tai vor fi in siguranta

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 11:46
4832 citiri
Vrei sa investesti intr-o locuinta? Orasul din Romania unde banii tai vor fi in siguranta

Timisoara este cel mai sigur oras in cazul in care vrei sa investesti intr-o locuinta, daca luam in calcul preturile apartamentelor pe perioada celor sase ani de criza, dar si in ultimele 12 luni, se arata intr-o analiza recenta.

Imobiliare.ro arata ca cea mai mica scadere a preturilor a avut loc in Timisoara. Acest fapt, coroborat cu evolutia din ultimele 12 luni, plaseaza orasul din vestul tarii pe primul loc intr-un top al celor mai sigure destinatii pentru o achizitie imobiliara.

In orasul din vestul tarii, pretul apartamentelor este in prezent cu 2,3% mai mare decat in urma cu 12 luni (chiar 3% in cazul apartamentelor vechi cu doua camere, cea mai populara categorie la achizitie), spre deosebire de Bucuresti, Constanta, Brasov sau Cluj-Napoca, unde asistam in continuare la scaderi.

De fapt, cea mai mare "victima" a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piata care a atins culmile "popularitatii" pe timp de boom, anume Capitala, se arata in anliza Imobiliare.ro remisa Ziare.com.

Pentru cei care se gandesc sa cumpere o locuinta in scop investitional, luand in calcul o revanzare ulterioara, experienta perioadei de recesiune poate oferi o perspectiva interesanta.

Cele mai scumpe apartamente de vanzare in Romania - unde se afla locuinta de 2 milioane de euro

Cu cat mai mare cresterea, cu atat mai mare caderea

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, dintre marile orase ale tarii, cel mai putin afectat de recesiune - prin prisma scaderilor de pret - a fost Timisoara. Aici, valoarea medie ceruta pentru apartamentele scoase la vanzare s-a diminuat cu 39,4% in ultimii sase ani, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru patrat (atins in iunie 2008), pana la un nivel de 805 euro pe metru patrat, consemnat la finele lui februarie 2014.

La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc in Capitala, de la 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la 1.058 de euro pe metru patrat.

Scaderi mai reduse au fost consemnate in celelalte mari orase ale tarii, care au fost mai putin atinse si de boom-ul imobiliar. Astfel, in Constanta, apartamentele s-au ieftinit cu circa 46,6%, de la 1.589 de euro pe metru patrat (in iunie 2008), pana la 849 de euro pe metru patrat.

In Brasov, preturile au scazut cu 43,5% in ultimii aproape sase ani, de la 1.475 de euro pe metru patrat (prag atins in mai 2008), pana la 833 de euro pe metru patrat, la finele lui februarie 2014.

In Cluj-Napoca, locuintele s-au devalorizat cu 42,6% in perioada mentionata, pana la un nivel de 862 de euro pe metru patrat (fata de 1.503 de euro pe metru patrat in mai 2008).

Locuintele cu una si doua camere, cele mai afectate de criza

Raportat la categorii de locuinte, in Timisoara, cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la apartamentele cu peste doua camere - adica cele mai putin "vanate" in general de catre cumparatorii in scop investitional. Astfel, locuintele cu trei camere s-au ieftinit in ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, pana la 778 de euro pe metru patrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru patrat).

Unitatile locative mai mici au consemnat insa un declin de peste 40%: 41% in cazul apartamentelor bicamerale (de la 1.368 la 807 euro pe metru patrat) si peste 45% pentru garsoniere (de la 1.536 la 838 de euro pe metru patrat).

O piata relativ stabila din 2012 incoace

In ultimii doi ani, preturile cerute pentru apartamentele scoase la vanzare in orasul din vestul tarii s-au mentinut la un nivel relativ constant, in usoara crestere in ultimele 12 luni, in ciuda oscilatiilor lunare. Astfel, pretul mediu solicitat de proprietari la finele lunii februarie a acestui an - respectiv 805 euro pe metru patrat util - este cu 2,3% mai ridicat decat in urma cu 12 luni.

Segmentul apartamentelor vechi a fost caracterizat de cea mai mare stabilitate: aici, pretul mediu cerut la ora actuala (792 de euro pe metru patrat) este cu 1,9% mai ridicat decat la inceputul anului trecut. Pe piata locuintelor construite recent, variatiile au fost mai semnificative; per ansamblu insa, pretul actual, de 883 de euro pe metru patrat, este cu 6% mai mare decat in primele luni ale lui 2013.

O relativa stabilitate in ultimul an s-a resimtit si in celelalte mari orase din tara, unde preturile au oscilat oarecum similar, Indicele Imobiliare.ro inregistrand in prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singura exceptie, Cluj-Napoca, unde preturile apartamentelor vechi se mentin in continuare la un nivel ridicat, apropiat de cel inregistrat anul trecut.

Pe segmentul apartamentelor noi, scaderile sunt cuprinse intre 3% in Constanta si 10% in Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abatut de la trend, aici, preturile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decat in urma cu 12 luni, in vreme ce locuintele vechi s-au ieftinit cu 2,8%.

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#oras investitei locuinte, #oras investitie apartamente, #investitie apartamente, #evolutie pret apartamente , #preturi apartamente
Comentarii
Poza tinkerbell
tinkerbell
rank 5
cu siguranta vor fi in siguranta in Timisoara