BNR: Un nivel crescut al avansului la credite, efectul direct al eliminarii garantiilor prin Legea darii in plata

Marti, 08 Martie 2016, ora 22:48
3453 citiri
BNR: Un nivel crescut al avansului la credite, efectul direct al eliminarii garantiilor prin Legea darii in plata
Foto: Arhiva Ziare.com

Stabilirea unui nivel crescut al avansului la credite reprezinta un efect direct al eliminarii de catre Legea darii in plata a tuturor garantiilor aferente creditului, cu exceptia ipotecii imobiliare, si corespunde regulilor unei practici bancare prudente, precizeaza, marti, Banca Nationala a Romaniei.

"In cadrul emisiunii Dupa 20 de ani difuzata de ProTV in data de 06.03.2016, cu privire la aspecte ce conduc la marirea avansului de catre institutiile de credit, domnul Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, a avut in vedere Legea nr. 29/2015 de aprobare a OUG nr. 113/2013, act normativ care transpune Directiva Europeana privind cerintele de capital (CRD IV). Prin urmare, reprezentantul BNR nu a facut referire la asa numita 'lege bail-in' (in fapt Legea nr 312/2015 privind redresarea si rezolutia institutiilor de credit), cum se mentioneaza in mod eronat in diferite publicatii care au preluat comentariile initiatorului legii privind darea in plata (deputatul Daniel Zamfir - n.red.)

Precizam ca actul normativ de transpunere a Directivei CRD IV solicita institutiilor de credit sa isi organizeze intreaga activitate in conformitate cu regulile unei practici bancare prudente si sanatoase, cu cerintele legii bancare, ale Regulamentului (UE) nr. 575/2013 si ale reglementarilor emise in aplicarea acestora. Stabilirea unui nivel crescut al avansului la credite corespunde acestor reguli si reprezinta un efect direct al eliminarii de catre legea darii in plata a tuturor garantiilor aferente creditului, cu exceptia ipotecii imobiliare", precizeaza banca centrala.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Camera Deputatilor, ca viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a confirmat, intr-o emisiune televizata, ca "nu legea darii in plata este motivul pentru care bancile maresc avansul, ci legea bail-in".

Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata

"Deci, iata, pana la urma a deconspirat tot acest santaj din ultimele luni al bancilor care spuneau si continua sa spuna ca maresc avansul din cauza legii darii in plata. Ori, afirmatia clara a viceguvernatorului ca din cauza legii bail-in-ului bancile sunt obligate sa mareasca avansurile - asta, pana la urma, arata ca tot ce a fost cu darea in plata (...) - ca se vor mari avansurile, ca nu vor mai beneficia tinerii - a fost un santaj pe care l-au practicat bancile in toata aceasta perioada", a precizat Zamfir.

Mai mult, el a catalogat drept "o mare minciuna" afirmatia potrivit careia creditarea in Romania va disparea din cauza legii darii in plata.

"Ceea ce face BNR zilele acestea, din punctul meu de vedere, este inacceptabil. L-am auzit ieri (luni - n.red.) pe viceguvernatorul Bancii Nationale (Bogdan Olteanu - n.red.) spunand ca in Romania exista riscul sa dispara creditarea imobiliara. Asa ceva e absolut de neimaginat. Pana la urma, eu cataloghez tipul acesta de declaratii continue un soi de instigare, este practic o instigare. (...) A spune ca va disparea creditarea in Romania din cauza legii darii in plata este o mare minciuna", a subliniat Daniel Zamfir.

Initiatorul Legii darii in plata acuza bancile comerciale si BNR de santaj, instigare si minciuni

Senatorii au adoptat, saptamana trecuta, in unanimitate, proiectul Legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul "Prima casa" sa fie inclus in acest act normativ.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului "Prima casa" si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.

In timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finantelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus ca MF sustine punctul de vedere al BNR, aratand ca aplicarea actului normativ asupra programului "Prima casa" ar duce la blocarea acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#BNR legea darii plata prima casa , #prima casa