Boc: Vrem sa ne asiguram ca inca 40.000 de familii vor beneficia de Prima Casa

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 17:57
1423 citiri
Boc: Vrem sa ne asiguram ca inca 40.000 de familii vor beneficia de Prima Casa
Foto: Antena 3

Primul-ministru Emil Boc a declarat, vineri, inainte de discutiile cu reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor, ca vrea sa se asigure ca programul Prima Casa va fi operational mai departe, dupa ce Guvernul a introdus un sistem in care bancile si statul isi impart riscurile.

"Vrem sa ne asiguram ca practic prin decizia luata alte 40.000 de familii vor putea beneficia de garantii guvernamentale in cadrul programului Prima Casa, cu un avans de 5% din pret, cu impartirea riscului garantiei intre stat si banca", a spus Boc.

El a mentionat ca dobanzile nu se vor modifica fata de vechea ordonanta de urgenta privind programul "Prima Casa".

La intrarea la discutii, premierul a glumit cu presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor intrebandu-l daca mai rezista. "Mai rezistati!?", l-a intrebat Boc pe Aurel Saramet.

Programul Prima Casa 4 ar putea deveni functional dupa Paste

Persoanele interesate sa-si cumpere o locuinta prin programul Prima Casa 4 vor putea sa mearga probabil dupa Paste la banci pentru a contracta credite, a mai declarat Emil Boc.

Potrivit premierului, ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern pentru impartirea garantiilor intre stat si banci, in programul Prima Casa, va fi publicata luni in Monitorul Oficial, iar dupa inca 15 zile Ministerul Finantelor Publice trebuie sa definitiveze proiectul normelor de aplicare a actului normativ.

De asemenea, Fondul trebuie sa incheie un protocol aditional cu bancile care crediteaza in programul Prima Casa.

"La nivel tehnic, Fondul urmeaza sa incheie un protocol aditional cu fiecare banca, in temeiul noilor reglementari de impartire a riscului garantiei intre stat si banca, iar in termen de 15 zile am convenit cu Ministerul Finantelor sa fie pregatite normele metodologice de aplicare a programului Prima Casa, in varianta noua. Dupa publicarea normelor metodologice, care vor fi adoptate in 15 zile de la publicare, publicarea actului normativ va avea loc luni (4 aprilie - n.r.) in Monitorul Oficial si dupa sarbatorile de Paste, cred eu, oamenii pot sa mearga la banci", a declarat Emil Boc.

Trei din cele mai mari banci vor participa la Prima Casa 4

In acest moment, neoficial, doua sau trei banci si-au anuntat intentia de a intra in noua forma a programului.

"Neoficial, sunt cel putin doua sau trei banci care si-au anuntat intentia, dar dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial se va consemna optiunea lor clara. Cert este ca avem banci interesate sa continue programul", a spus Boc.

El a subliniat ca sistemul de impartire a riscurilor intre banci si stat nu va afecta contractele de credit in derulare. "Nu afecteaza cu nimic contactul in derulare al fiecarui client", a sustinut Boc.

Guvernul a emis, miercuri, o ordonanta de urgenta prin care bancile sunt invitate sa imparta cu statul riscurile creditelor in programul Prima Casa, astfel incat programul sa poata continua cu un plafon total de peste 1,5 miliarde de euro de garantii de stat, adica atat cat s-au consumat, pana in prezent, in primele trei editii ale programului.

De asemenea, in noul program vor putea primi garantii de stat la credite pentru case si cei care detin in prezent o locuinta de cel mult 50 mp.

Programul Prima Casa 3 mai are disponibil un plafon de garantii de circa 45-50 de milioane de euro, care ar urma sa fie epuizat in 8-10 zile, a mentionat presedintele Fondului National de Garantare, Aurel Saramet, fiind astfel nevoie de nou sistem instituit de Guvern.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#premier Emil Boc, #Program Prima Casa , #prima casa