Ce greseli trebuie sa eviti la cumpararea primei locuinte

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 18:25
5427 citiri
Ce greseli trebuie sa eviti la cumpararea primei locuinte
Foto: TheDigeratiLife

Achizitia unei locuinte este unul din principalele planuri ale fiecaruia dintre noi, insa, pentru cei care cumpara o casa pentru prima data, se poate dovedi un adevarat cosmar.

Nerabdatoare sa aiba propria locuinta, persoanele aflate la prima achizitie pot face greseli majore. Iata cateva dintre acestea si cum sa le evitati, potrivit HowStuffWorks:

Nu faceti un buget pentru achizitie:

Desi pare o alternativa foarte buna la chirie, achizitia unei locuinte inseamna cheltuieli lunare mai mari, chiar si in cazul accesarii programului "Prima Casa".

Cum sunt foarte putini cei care isi permit sa cumpere o casa sau un apartament cu plata integrala, aveti, probabil, nevoie de un imprumut. Nu va dati cu presupusul daca va permiteti sau nu acel imprumut. Analizati cu atentie veniturile si cheltuielile si aflati, cu adevarat, care este suma pe care v-ati permite s-o platiti in fiecare luna, timp de 15 - 30 de ani.

Cea mai simpla metoda este sa faceti un buget, in care sa introduceti orice cheltuiala, oricat de marunta ar parea, cum ar fi mersul la frizer/coafor, de exemplu. Astfel, veti afla si daca ati putea face economii mai mari, dar si suma maxima de care va puteti desparti, drept rata pentru casa.

Nu intelegeti tendintele din piata imobiliara:

Piata imobiliara fluctueaza foarte mult, cateodata fiind avatajoasa pentru cumparator, alta data pentru cel care vinde. Nu trebuie sa va limitati la o zona anume sau sa va grabiti sa cumparati

Daca va cumparati prima casa, ar fi de preferat sa asteptati pana cand piata favorizeaza cumparatorul, adica exista o scadere a preturilor, cum se intampla in prezent. Insa, aveti grija sa nu asteptati prea mult. Daca preturile au ajuns la un nivel pe care vi-l puteti permite, nu amanati achizitia, deoarece exista riscul ca preturile sa cresca din nou.

De asemenea, cautati istoricul preturilor din zonele care va intereseaza. Nu va limitati la un singur cartier. Ati putea gasi o locuinta mult mai potrivita, la un pret mai bun, in alta parte a orasului.

Nu luati in considerare valoarea de revanzare:

Fie ca, la un moment dat, intemeiati o familie si aveti mai multi copii, sau trebuie sa o vindeti pentru ca aveti nevoie urgenta de bani, este bine sa va ganditi la valoarea de revanzare a casei.

Cand o achizitionati, luati in considerare si ce ar putea atrage un alt cumparator, nu doar pe dumneavoastra: are mai multe bai, este intr-o locatie buna, exista centre comerciale in zona, sunt aproape statiile de autobuz sau metrou? Toate aceste lucruri, impreuna cu imbunatatirile pe care le-ati putea aduce locuintei, ii vor creste valoarea.

Luati cuvantul agentului imobiliar drept litera de lege:

Daca lucrati cu agentul imobilar al vanzatorului, nu uitati ca acesta a fost angajat cu un singur scop: sa vanda locuinta. Prin urmare, ar putea infrumuseta unele aspecte, ascunde altele si, practic, sa faca orice pentru atingerea scopului.

Pe de alta parte, daca aveti de gand sa va angajati propriul agent, care sa va caute o casa, aveti grija ca dorintele dumneavoastra sa fie bine intelese si reprezentate. Intervievati mai multi agenti, pana gasiti unul care va intelege cel mai bine.

De asemenea, daca nu vreti sa cumparati o casa la cel mai mare pret posibil, nu ii spuneti agentului care este suma maxima pe care v-o permiteti. Pana la urma, agentul lucreaza pe baza comisionului din vanzare...

Aveti incredere in intelegerile verbale:

Este una dintre cele mai frecvente greseli. Ati vazut casa, v-a placut, ati ajuns la o intelegere cu vanzatorul, insa nu ati pus nimic pe hartie, iar, cand va intoarceti sa faceti contractul, aflati ca un alt cumparator, venit dupa dumneavoastra, a avut o oferta mai buna si intelegerea a picat.

Din acest motiv, este foarte important sa faceti un pre-contract, inainte de a sarbatori achizitia.

Uitati de costurile ascunse:

De cele mai multe ori, contractele contin, in litere mult mai mici, informatii despre diverse taxe pe care trebuie sa le platiti. Nu uitati sa cititi, deci, tot ce scrie in contract.

De asemenea, nu uitati de taxele de notar, cele pentru credit, pentru asigurari si chiar de costurile aferente mutarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#achizitie prima casa, #greseli achizitie locuinta , #prima casa