Cei care au cumparat casa, dar nu de la dezvoltator imobiliar, pot apela iar la "Prima Casa"

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 21:37
4013 citiri
Cei care au cumparat casa, dar nu de la dezvoltator imobiliar, pot apela iar la "Prima Casa"

Guvernul a aprobat marti o ordonanta de urgenta privind adoptarea unor masuri de imbunatatire a conditiilor de derulare a programului "Prima casa" si a alocat un plafon suplimentar al garantiilor, in valoare de 200 de milioane de euro, care sa permita continuarea programului pana la jumatatea anului 2013.

"Intrucat Codul civil reglementeaza in mod expres garantia vanzatorului pentru viciile bunului vandut, garantie care se aplica si in cazul locuintelor, este necesara modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar in urma novatiei sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Executivului.

Actul normativ urmareste asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar care poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica, spre exemplu, care nu are aceasta posibilitate.

"Intrucat persoanele fizice, care au achizitionat locuinte de la un alt vanzator decat un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de inlocuirea locuintei, se reglementeaza posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oara, achizitionand o alta locuinta, urmand ca aspectele tehnice sa fie detaliate la nivelul normelor de implementare", se arata in comunicatul Guvernului.

Ordonanta raspunde unor necesitati izvorate din practica si creeaza conditii pentru administrarea supla a portofoliului de garantii si pentru cresterea cadrului de utilizare a plafonului de garantii, cu consecinte directe asupra dezvoltarii pietei imobiliare si sectoarelor acesteia.

Se reglementeaza si problema radierii interdictiei de instrainare a imobilului pe o perioada de 5 ani, in cazul rambursarii anticipate a finantarii garantate, in sensul ca, odata cu stingerea obligatiei garantate prin rambursarea anticipata a intregului sold al finantarii garantate, se vor radia in mod corelativ toate sarcinile si interdictiile inscrise in vederea garantarii acesteia.

"Pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise potrivit articolului 1 alineat (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 200 milioane euro, care sa permita continuarea programului pana la cel putin mijlocul anului 2013, in conditiile actuale", se arata in nota de fundamentare a OUG, postata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

De asemenea, Guvernul a aprobat o hotarare pentru completarea articolului 3 din anexa 1 la Hotararea Guvernului 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".

Actul normativ reglementeaza un set de masuri menite sa asigure derularea programului fara sincope, creandu-se premisele utilizarii integrale a plafonului alocat pe anul 2012 si stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor. Pentru a se asigura continuarea programului in conditii optime se propune ca in anul 2013 sa se poata emite garantii cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#prima casa 2013, #plafon prima Casa 2013 , #prima casa